Chiar daca inceputul acestui an a adus o serie de reduceri de impozite pentru populatie si firme, romanii vor fi obligati si sa plateasca in cursul anului taxe pe care nu le plateau anii trecuti. In urma inchiderii capitolului privind impozitarea, Romania s-a angajat sa introduca, incepand cu acest an, accize la produsele energetice si electricitate si sa majoreze intr-o masura mai mare accizele pentru carburanti. Acest lucru ii va arde pe romani la buzunare, in special in a doua jumatate a anului, in cazul in care Guvernul nu va decide devansarea majorarii accizelor incepand cu 1 martie 2005. Necesitatea introducerii accizei pentru produsele energetice si electricitate este justificata de catre oficialii romani prin nevoia alinierii la practicile din Uniunea Europeana. "Exista o directiva in acest sens elaborata in anul 2003, si care a inceput sa fie aplicata de anul trecut in unele tari membre. In cadrul negocierilor privind inchiderea capitolului "Impozitarea" s-a realizat un document complementar care a fost trimis deja la Bruxelles pentru analiza", au precizat sursele citate. Astfel, daca in calendarul majorarii accizelor la produsele din tutun si alcool, lucrurile au ramas practic neschimbate, in ceea ce priveste carburantii, gazele, pacura, cocsul si in mod special energia electrica, s-a introdus aceasta taxa care va creste pana in 2007, cu unele derogari la anumite produse, pentru care termenul este mai lung.

66 euro/tona - cresterea la benzina cu plumb

O crestere semnificativa a accizei se va inregistra la benzina cu plumb, care va creste in acest an cu 66 de euro pe tona, fata de 10 euro/tona cat se negociase anterior. Pana in 2007, acciza va creste treptat pana cand va ajunge la nivelul de 547 euro/tona, fata de 438 de euro cat fusese stabilit in calendarul initial. In cazul benzinei fara plumb, cresterea accizei va fi in acest an de 21,5 euro/tona (fata de 10 euro/tona cat fusese negociat initial), urmand sa creasca treptat, pana in 2011, la nivelul de 467 euro/tona, fata de 373 euro/tona cat fusese stabilit in calendarul initial. Si acciza pentru motorina va creste in acest an mai mult decat fusese prevazut (26 euro/tona, fata de 20 euro/tona initial). Aceasta va creste pana la nivelul de 391 euro/tona (nivel propus pentru 2013), fata de nivelul maxim de 285 euro/tona care fusese negociat initial.

Facturile la intretinere - mai mari

Operatorii din industria petroliera spun ca majorarile suplimentare de acciza vor duce la cresteri si mai mari (pe langa cele determinate de inflatie, curs de schimb si pretul titeiului pe plan international), insa nu s-au facut calcule in acest sens deoarece, spun sursele citate, acel document nu a fost facut public. "Am auzit ca se pregateste asa ceva, insa ministerele de resort care ne-ar fi putut oferi informatii in acest sens ne-au spus ca deocamdata nu se stie nimic", au mai spus reprezentantii industriei petroliere. Un motiv pentru care autoritatile tin la sertar majorarile la accize ar putea fi si scumpirile in cascada care vor urma acestei masuri. Mai ales ca soferii, si nu numai, nu vor avea deloc cuvinte de lauda la adresa Guvernului, in conditiile in care benzina in Romania a devenit mai scumpa chiar decat in Spania, unde veniturile sunt oricum peste media celor din tara noastra. Anexa privind noul calendar de majorare a accizelor stabileste noi niveluri, mai mari in mod evident decat cele care se practicau pana in prezent. O problema va fi si pentru cei care vor trebui sa plateasca la iarna facturile la intretinere. Asta pentru ca, incepand din acest an, se va introduce o acciza de 6 euro pe mia de kilograme pentru pacura utilizata in sistemele de incalzire centralizata, acciza care ar urma sa creasca treptat pana la 15 euro/tona in 2010. Si pentru gazele naturale utilizate in scopul incalzirii se va introduce o acciza, insa aceasta se va aplica in perioada 2007-2010.

O "inovatie" - acciza pe electricitate

O noua "inovatie" a impozitarii in Romania, motivata evident prin alinierea la normele europene, vizeaza introducerea accizei incepand din acest an pentru electricitatea utilizata in scopuri comerciale. In acest an, acciza va fi de 0,12 euro/MWh, urmand sa ajunga la o jumatate de euro/MWh in 2010. Cresterea va fi si mai mare pentru electricitatea utilizata in scopuri necomerciale (pentru uz casnic). Incepand din acest an se va introduce o acciza de 0,26 euro/MWh, urmand ca aceasta sa creasca pana la 1 euro in 2010. Este de neinteles faptul ca, in timp ce insusi presedintele Basescu vorbeste despre transparenta privind costurile pentru populatie ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, actualul guvern, prin reprezentantii ministerelor sale, sustine ca un astfel de document prin care se impun noi taxe romanilor este tinut la sertar pe motiv ca... nu este public.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri