Romania a raportat pentru al doilea trimestru a doua cea mai slaba crestere economica din Uniunea Europeana, dupa Portugalia, produsul intern brut avansand cu doar 0,3% in serie ajustata sezonier, comparativ cu trimestrul II din 2010, arata datele Eurostat.
Cresterea anualizata pe serie bruta a fost de 1,4%, in scadere fata de 1,7% cat era dupa primul trimestru, dar cu mult peste estimarile analistilor, ceea ce a determinat Financial Times sa scrie ca Romania este surpriza placuta din Europa Centrala si de Est.

Incetinirea cresterii economice in Romania, dar si in Cehia, Ungaria si Slovacia a fost determinata in mare parte de performantele sub asteptari ale Germaniei, cel mai mare partener comercial al regiunii ECE, a carei economie a avansat cu numai 0,1% in trimestrul al doilea, se arata in articolul FT.

In zona euro, cresterea economica a franat puternic, la 0,2% in trimestrul al doilea, fata de cel anterior, sub estimarile analistilor.

Totodata, Romanaia a raportat acelasi ritm de crestere, 0,2%, trimestru la trimestru, usor sub prognozele analistilor romani, care vedeau un avans maxim de 0,5%, dar in linie cu estimara Guvernului, care mizase pe o crestere de 0,2-0,3%.

Potrivit economistilor consultati de Wall-Street.ro, incetinirea ritmului de crestere in Romania era previzibila, intrucat suntem o tara dependenta de cererea externa, iar cand economiile partenerilor comerciali incep sa slabeasca exporturile noastre sunt afectate.

Mai mult, cererea interna si creditarea nu dau semne de revenire, pentru a putea ajuta exporturile si industria. Totusi, in acest an agricultura ar putea sa salveze cresterea economica de 1,5% pe care mizeaza autoritatile, in conditiile in care un an agricol bun ar putea aduce un miliard de euro, dupa cum afirma guvernatorul BNR saptamana trecuta.

Datele din sapte tari, printre care Grecia si Irlanda, nu au fost disponibile pentru a fi incluse in raportul Eurostat.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri