Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) va evalua, incepand cu data de 23 septembrie, documentatia de atribuire a contractelor de achizitie publica inainte de transmiterea spre publicare a invitatiei/anuntului de participare.
Evaluarea va viza doar conformitatea cu legislatia aplicabila in domeniul achizitiilor publice a documentatiei de atribuire aferente contractelor de achizitie publica care vor intra sub incidenta prevederilor OU 34/2006 si va fi realizata prin mijloace electronice, respectiv prin intermediul Sistemului Electronic de Achizitii Publice, anunta ANRMAP, conform Mediafax.

In acest sens, operatorul SEAP are obligatia ca, pana la publicarea invitatiei/anuntului de participare, sa asigure numai ANRMAP accesul imediat ti nerestrictionat la documentatia de atribuire ti notele justificative prevazute de legislatia in domeniul achizitiilor publice, incarcate integral de catre autoritatile contractante ti semnate cu semnatura electronica.

In termen de maximum 14 zile de la data primirii documentatiei in SEAP, Autoritatea are obligatia de a emite autoritatii contractante acceptul in vederea initierii procedurii de atribuire, daca prevederile din documentatia de atribuire sunt conforme cu prevederile legale privind achizitiile publice, si de a informa autoritatea contractanta asupra neconformitatilor constatate la nivelul documentatiei de atribuire ti a motivului pentru care acestea nu sunt in concordanta cu prevederile legale.

"Avertizam ca pentru punerea in aplicare a noului sistem de incarcare a documentatiei de atribuire prealabil anuntului/invitatiei de participare, site-ul www.e-licitatie.ro nu va fi functional incepand cu data de 23 septembrie 2011 orele 00.00 pana in data de 25 septembrie 2011 orele 24.00", precizeaza ANRMAP.

Presedintele Autoritatii, Cristina Traila, arata ca noile modificari reprezinta o revizuire fundamentala a sistemului national al achizitiilor publice, prin care se dorette crearea unui filtru real de preventie si ca evaluarea de catre ANRMAP a documentatiei de atribuire inaintea publicarii in SEAP a invitatiei/anuntului de participare are ca scop eliminarea criteriilor prin care se directioneaza sau se restrictioneaza participarea operatorilor economici la procedurile de achizitie publica.

"Contam pe faptul ca aceasta masura va scadea numarul contestatiilor la documentatiile de atribuire depuse la CNSC. Din punctul nostru de vedere, este masura optima de curatare a sistemului achizitiilor publice ti de intarire a concurentei reale. Fiind o masura cu caracter reformator, lansez un apel catre toti actorii implicati in procedurile de achizitie publica sa ne sustina ti sa inteleaga eventualele mici neconcordante de inceput ale sistemului implementat prin intermediul operatorului SEAP. Avem convingerea ca masurile luate vor duce la imbunatatirea calitatii procedurilor de achizitii publice si, implicit, la eficientizarea cheltuirii banului public, fie el provenind din bugetul national sau din fonduri europene", a declarat seful Autoritatii.

La inceputul lunii august, Guvernul a decis ca Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice va avea drept de verificare prealabila a anuntului de participare la licitatie, inainte de inceperea procedurii de atribuire, anunt care nu va putea fi publicat fara obtinerea acordului ANRMAP.

Functia de verificare a documentatiilor de atribuire va fi aplicata pentru contractele de achizitie publica a caror valoare estimata este mai mare decat echivalentul in lei a 15.000 euro, reprezentand pragul de la care exista obligativitatea aplicarii unei proceduri de achizitie publica.

Decizia a fost luata intr-o sedinta speciala a Guvernului avand ca tema stadiul absorbtiei fondurilor europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri