Implementarea unor reforme structurale urgente, precum reducerea birocratiei, si dezvoltarea infrastructurii ar imbunatati semnificativ mediul de afaceri din Romania, insa prioritatea pe termen scurt este controlul finantele publice si stabilitatea macroeconomica, potrivit CE.
In aceasta privinta, implementarea eficace si la timp a masurilor incluse in memorandumurile de intelegere din 2009 si 2011 va fi esentiala, intrucat va ajuta la pavarea drumului catre o revenire la crestere sustenabila, potrivit unui raport al Comisiei Europene (CE) privind competititvitatea industriei in statele membre, citat de Mediafax.

"Intarirea eficientei, eficacitatii si independentei administratiei publice ar trebui sa contribuie la imbunatatirea calitatii si aplicarii politicilor, dar si a absorbtiei de fonduri structurale. Stabilirea ca prioritate a cresterii ratei scazute de accesare a fondurilor structurale ar permite cresterea investitiilor foarte necesare in infrastructura si capital uman fara o povara excesiva asupra bugetului national", se arata in raport.

Executivul UE recomanda Romaniei sa reduca reglementarea excesiva si birocratia semnificativa pentru a debloca potentialul si pentru a diminua costurile mediului de afaceri.

In plus, dezvoltarea retelei slabe de transport, in special autostrazi, si a infrastructurii de comunicatii este importanta pentru cresterea competitivitatii si atragerea de investitii.

Provocarea pe termen lung: Trecerea catre activitati inteligente si eficiente

Pe termen lung, provocarea Romaniei va fi de a asigura o trecere de la munca necalificata si domenii cu un consum ridicat de energie catre activitati inteligente, eficiente din punct de vedere al consumului de resurse si al emisiilor de carbon.

Modernizarea proceselor si capacitatilor de productie, investitiile in tehnologii cu impact scazut asupra mediului, cresterea potentialului de inovare a companiilor, respectiv imbunatatirea calificarii fortei de munca, a educatiei si pregatirii vor fi esentiale pentru viitoarea competitivitate a industriei romanesti, noteaza CE.

Comisia include Romania in a treia, si ultima, categorie de productivitate a muncii din industrie, alaturi de Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cehia, Polonia, Cipru, Portugalia, Estonia, Lituania, Letonia si Bulgaria. In randul celor 27 de state membre, Romania se situeaza la coda clasamentului privind productivitatea muncii, potrivit datelor furnizate de Eurostat, devansand doar Letonia si Bulgaria.

Ponderea companiilor inovatoare in total este de 30-50% in Romania, care este inclusa astfel alaturi de Marea Britanie, Olanda, Spania, Malta, Slovacia, Bulgaria si Lituania in categoria a treia. Prima categorie este compusa din tarile in care peste 60% din companii inoveaza, respectiv Germania si Luxemburg, a doua cele care se incadreaza in intervalul 50-60%, precum Austria, Cehia, Suedia sau Franta, in timp ce in ultima categorie, cu o pondere mai mica de 30% se situeaza Ungaria, Polonia si Letonia.

Legislatia din Romania este mai putin prietenoasa comparativ cu reglementarile din Finlanda, Estonia, Danemarca, Cipru, Suedia sau Luxemburg, dar se situeaza aproape de media UE, se arata in raport. Clasificarea CE se bazeaza pe date ale Forumului Economic Mondial.

Astfel, Romania se afla in a doua categorie, alaturi de majoritarea statelor UE, in timp ce cinci state, Belgia, Portugalia, Grecia, Ungaria si Italia, legislatia este considerata cea mai apasatoare din UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri