Industria de executive search din Romania este inca in faza de dezvoltare, astfel se justifica si confuzia pe care o fac (inca) multe companii de recrutare din piata locala, spune Marius Precu, Managing Partner Stanton Chase. "In Romania cred ca se confunda foarte mult lucrurile, pentru ca daca ne uitam in piata, toata lumea face executive search, de la recrutare de asistent manager pana la recrutare de director general. Consider ca piata din Romania nu este inca foarte educata", spune Marius Precu. Intr-un interviu acordat wall-street.ro, acesta a vorbit despre ce inseamna sa fii consultant in piata de executive search, cat de fragmentata este piata din Romania, dar si despre impactul digitalizarii asupra procesului de recrutare.

wall-street.ro: Ce inseamna executive search? Care este diferenta dintre executive search si recrutarea clasica?

Marius Precu: Industria de executive search este destul de fragmentata, in sensul in care se lucreaza foarte mult tranzactional. Companiile prefera lucrul tranzactional pentru ca primele directii sunt legate de costuri si se gandesc ca fara o educatie prealabila foarte buna, lucrand tranzactional pot economisi resurse. Tranzactional inseamna ca nu se urmareste neaparat un proces. Se ia un CV, un profil, se face un job ad, iar daca se aplica, CV-ul respectiv este mutat mai departe la companie. Totul este cumva in sablon.

In executive search, suntem mai mult intr-o zona consultativa, ajutand companiile cu care lucram cu ceea ce inseamna market knowledge, cu ceea ce inseamna asteptari vizavi de cum ar putea sa arate potentialii candidati, astfel incat impreuna cu managerii sa contribuim la constructia profilului respectiv. Asta ar fi prima etapa, de structurare a profilului si de a-l ajuta pe client sa inteleaga care sunt asteptarile pe care le poate avea din piata.

Mai departe, respectam o anumita metodologie. Suntem afiliati celui mai mare for international care reglementeaza industria, AESC, prin urmare avem anumite standarde.

In Romania cred ca se confunda foarte mult lucrurile, pentru ca daca ne uitam in piata, toata lumea face executive search, de la recrutare de asistent manager pana la recrutare de director general. Consider ca piata din Romania nu este inca foarte educata. Industria de executive search din Romania se afla inca in faza de dezvoltare si, din pacate, nu avem foarte multi competitori seriosi in piata. Piata fiind foarte fragmentata si multi lucrand foarte tranzactional, sunt putini cei care fac consultanta

Marius Precu, Managing Partner Stanton Chase

Nu spun ca recrutarea in masa sau cea tranzactionala nu este buna. Se poate face in anumite conditii si pentru anumite roluri. Pe de alta parte, cu un somaj aproape de zero in marile orase din Romania, asta poate sa fie o metoda destul de perimata, care nu se mai potriveste climatului actual, pentru ca nu mai aplica nimeni sau daca aplica, s-ar putea sa constati ca sunt candidati care aplica doar de dragul de a aplica.

wall-street.ro: Cum ajungi consultant in piata de executive search?

Marius Precu: Nu cred ca este un tipar, nu se invata in scoala, nu exista o traiectorie de urmarit. Am inceput sa urmaresc diferite oportunitati pe care le aveam. Am lucrat anterior in industria farmaceutica, am facut comercial management. Optiunile erau destul de limitate si atunci mi s-a parut inedit sa pot face si altceva, iar zona de consultanta m-a atras foarte tare.

Exista si cazuri de oameni care isi incep activitatea in zona de research, unde incep sa invete ce se intampla in executive search, incep sa se specializeze pe o anumita verticala, pe un anumit sector/industrie. Ulterior, acestia isi dezvolta cariera in executive search. De la junior researcher, researcher, junior consultant, consultant si partner.

wall-street.ro: Care este diferenta dintre consultant in executive search si head hunting?

Marius Precu: Head hunting este termenul popular pentru ce inseamna direct search. In momentul in care se face o cautare directa, atunci se foloseste acest termen popular. Sigur, sunt si companii de recrutare care au partea aceasta de direct search in portofoliul lor de servicii. Asta nu inseamna ca acopera standardele si procesele pe care trebuie sa le urmezi in executive search.

Mai mult decat atat, experienta consultantilor care interactioneaza pe proiectele pe care le desfasuram vine cu un anumit grad de complexitate, de experienta anterioara in diverse alte roluri, astfel incat ceea ce obtine clientul in final este un intreg proces si nu doar un simplu CV.

Noi, pe langa partea de executive search, in care suntem implicati, avem si un alt serviciu care se refera la board si leadership assessment. Avem echipe la nivel regional care sunt specializate in asa ceva. Mi-as dori sa vad din ce in ce mai multe companii antreprenoriale listate la Bursa, astfel incat sa putem sa venim cu serviciile noastre de board assessment pentru intampinarea nevoilor lor.

wall-street.ro: Concret, cum se intampla procesul de recrutare al unui executive?

Marius Precu: Intai de toate, stabilim ce este necesar pentru compania respectiva, fie ca este un rol de general management, fie ca este un rol de senior management. Trebuie sa cunoastem, atat noi (din perspectiva a ceea ce isi doreste clientul sa aiba), cat si clientul (din perspectiva a ceea ce poate piata sa ofere) care este profilul pe care il cautam. Mai departe, intram in etapele de desfasurare ale proiectului, care cuprind mai multe directii.

wall-street.ro: Cum convingi un manager multumit de rolul pe care il are in companie, dar si de angajator, sa accepte o functie in alta organizatie?

Marius Precu: Noi definim oportunitati care vin pe un traseu de dezvoltare profesionala continua a omul respectiv. In momentul de fata, majoritatea candidatilor cu care interactionam, din categoria general management, senior management, sunt intr-o etapa in care performeaza foarte bine.

Este foarte dificil sa convingi un profesionist ca ar trebui sa se mute de la o companie la alta. Prin urmare, cand vorbim de oportunitati, vorbim de o multitudine de factori pe care ar trebui sa ii luam in considerare, iar responsabilitatea noastra este duala, pentru ca schimbam vietilor oamenilor. Prin urmare, nu o sa pot sa ma duc la un candidat sa ii spun "ce job minunat iti ofer eu", nestiind ca lucrurile astea chiar se vor intampla. Schimbam viata oamenilor si trebuie sa ne asumam lucrul asta. In momentul in care vorbim de o categorie de oameni de 35-40 de ani plus, mi se pare foarte importanta orice schimbare de job. Am vazut anterior crizei financiare astfel de schimbari facute fara considerente principiale foarte bune si, din pacate pentru oamenii respectivi, colaborarile pe care le-au initiat nu i-au dus in locuri foarte bune. In final, au fost nevoiti sa isi redefineasca cariera

Marius Precu, Managing Partner Stanton Chase

Prin urmare, cred ca este foarte important sa consideram niste aspecte foarte reale, sa facem o evaluare foarte acurata a ceea ce inseamna oportunitate si sa discutam cu profesionistii cu care intram in contact, astfel incat fiecare sa inteleaga ca este cea mai buna varianta din perspectiva dezvoltarii carierei profesionale. Sunt multi factori care pot contribui la o astfel de decizie si atunci cred ca discutia trebuie sa fie foarte ampla si foarte detaliata. Pentru ca nu este o discutie pe care o initiem noi, nu facem sugestii oamenilor.

wall-street.ro: Care sunt industriile in care se recruteaza cel mai greu? Ce solutii ati gasit?

Marius Precu: Profesionisti sunt in toate industriile, doar ca numarul lor este limitat. Si mai limitat este al celor care performeaza foarte bine. Problema este ca fiecare companie isi doreste sa aiba un anumit timp de profesionist pentru industria respectiva si atunci apeleaza la noi ca sa gasim un profil potrivit pentru organizatie.

In Romania, nu ducem lipsa de profesionisti. Din contra, management local este foarte bun. In Romania sunt companii care, cu management local, fac treaba mai buna decat companiile cu management expatriat.

wall-street.ro: Recrutati profesionisti si din strainatate?

Marius Precu: Am avut o experienta foarte buna cu o companie multinationala, iar in 2018 am inchis un proiect pentru care am adus un CEO din SUA. Sunt si astfel de experiente pe care le avem. Noi ne uitam si la managementul roman plecat in afara tarii. Ne-am bucura daca am putea aduce mai multi. Cu siguranta ca experienta lor internationala este un beneficiu in plus.

wall-street.ro: Cum ati integrat noile tehnologii in procesul de recrutare?

Marius Precu: Avem sisteme performante pe care le folosim si care sunt foarte populare in industrie pentru tot ce inseamna managementul de baze de date si chestiuni administrative. Folosim orice video conferencing tool in situatiile in care nu putem sa avem o discutie fata in fata. De asemenea, ne-am parteneriat cu LinkedIn, care are cea mai mare baza de date cu tot ce inseamna management sau profesionisti.

Uneori, companiile desfasoara proiecte de recrutare cu ajutorul LinkedIn. Noi nu vedem LinkedIn un competitor, ci un partener, pentru ca este un tool care contribuie la desfasurarea unui proces mai amplu. Daca organizatiile il folosesc numai pentru recrutare si folosesc numai acest tool, din punctul meu de vedere nu vor fi niciodata eficiente, iar componenta de noroc va fi cea care va sta la baza selectiei ulterioare, pentru ca lipsesc celelalte componente din proces

Marius Precu, Managing Partner Stanton Chase

wall-street.ro: Cum va evolua piata muncii in urmatorii ani? Ce transformari se vor produce?

Marius Precu: Peste 10-15 ani, totul se va schimba din perspectiva a ceea ce inseamna joburi. Vorbeam in urma cu doi ani de zile de ceea ce inseamna gig economy, despre faptul ca un procent substantial de joburi va disparea si se va lucra foarte mult din perspectiva de consultanta.

Procesele tehnologice vor simplifica munca, insa pe de alta parte vad si o multime de recalificari. Prin urmare, dispar unele joburi, apar altele noi. In tot acest context, cred ca componenta umana va ramane foarte importanta in procesul de recrutare.

Citeste si: Executive search in Romania: Cum se desfasoara procesul si ce calitati cauta recrutorii

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri