Comparativ cu alte state, conceptul de executive search (cunoscut adesea ca „vânătoarea de executivi”) rămâne unul încă relativ nou pe piața din România, ce încă mai creează confuzie. În general, companiile apelează la specialiști când vine vorba de identificarea și atragerea de candidați potriviți care să ocupe funcții de top management la nivelul organizației. wall-street.ro a discutat cu Marian Bălan, Head of Strategic Business Planning la Concilium Consulting pentru a vedea cum s-a reașezat procesul de executive search după primul an de pandemie și ce abilități îi sunt necesare unui lider din prima linie, în 2021.

„Denumirea de executive search se referă la procesul de identificare a candidaților pentru poziții de top management (membri în echipa de leadership a companiei), care sunt pregătiți să livreze obiectivele strategice și operaționale în compania angajatoare. E important aici ca aceștia să aibă sau să dezvolte o afinitate cu tipul de cultură organizațională a companiei”, explică Marian Bălan.

Procesul de executive search nu funcționează pe tipare standardizate ca în cazul recrutării clasice și asta pentru că nu recurge la anunțuri postate pe site-uri de recrutare pentru a identifica și pentru a atrage candidați potrivit pentru funcții de conducere. Efortul de culegere a informațiilor și de selecție a profilurilor e mai bine țintit, durează mult mai puțin și e limitat la anumite comunități de profesioniști, cum ar fi, de exemplu, rețeaua personală de contacte a ununi consultant senior.

Cum are loc un proces de executive search, pas cu pas

1. Se clarifică cu exactitate contextul în care se află compania și obiectivele strategice care revin în sarcina noului candidat

2. Se recurge la o analiză mai complexă a culturii organizaționale, a situației actuale a business-ului în raport cu obiectivele setate (accelerare creștere, turnaround, start-up, menținere a poziției etc.)

3. Se analizează competențele sau experiența profesională necesară pe care e nevoie să o aducă noul membru în echipa de conducere

Această etapă de diagnostic este esențială pentru pregătirea profilului complet al candidatului, care este întotdeauna supus validării angajatorului, astfel încât așteptările acestuia să fie calibrate și cu pachetul salarial oferit de companie pentru pozițiile de top management.

Marian Bălan, Head of Strategic Business Planning la Concilium Consulting

4. Candidați pe lista scurtă: Construirea unei liste ce cuprinde o serie de companii care au specialiști corespunzători profilului candidatului ideal

„Consultantul care derulează procesul de executive search apelează la baza de date personală, la rețeaua de contacte sau chair și la alte instrumente, cum ar fi anunțurile anonimizate pe anumite platforme de recrutare pentru identificarea celor mai buni candidați.

Apoi, setează o serie de întâlniri și discuții cu toți candidații identificați, în urma cărora consultantul pregătește o listă scurtă cu candidații potriviți pentru poziția de top management din compania angajatoare. Împreună cu compania client, selectează, în cele din urmă, minimum trei candidați pentru interviurile finale”, a mai precizat specialistul de la Conciliul Consulting.

5. Întâlnirile între potențialii angajați și angajator, un proces care, de regulă, e mediat de consultant și se desfășoară rapid și eficient. Candidații cei mai buni trebuie convinși repede și sunt disponibili pentru angajare câteva luni sau chiar câteva săptămâni.

Citește și: Leadership în era COVID-19. Cum gestionează managerii echipele de la distanță

Liderul din linia întâi și armele cu care pornește la drum. Integritatea nu trebuie să lipsească

Procesul de executive search este unul complex pentru că un lider are un rol direct cu impact direct în performanța angajaților și a companiilor pe termen lung. Prin urmare, integritatea e, cu siguranță, valoarea cea mai importantă pe care o caută angajatorii în rândul candidaților la pozițiile de top management, ce primează în fața oricărei alte abilități. În România, integritatea se distinge ca o competență de bază, fiind cea care face cu adevărat diferența între doi candidați.

„Capacitatea de a naviga eficient într-un mediu VUCA (n.red: acronim pentru un context volatil, incert, complex și ambiguu) este, de asemenea, critică pentru a menține și a cultiva motivația angajaților în permanență și pentru a livra rezultante constante peste performanța generală a pieței”, mai spune Marian Bălan (foto).

Marian Bălan, Concilium Consulting

Liderul trebuie să fie o persoană care să dețină o anumite claritate în gândire și în modul de operare pentru a le-o transmite și celorlalți. Un lider bun va ști mereu care sunt mecanismele corecte prin care să apese „butoanele potrivite” prin care să stimuleze echipa, astfel încât aceasta să devină cointeresată direct de progresul companiei.

Cum convingi un manager mulțumit de rolul pe care îl are în companie, dar și de angajatorul său, să accepte o funcție în altă organizație?

Potrivit Concilium Consulting, consultanții se bazează pe câteva criterii simple:

 • Angajatorul să aibă renume pozitiv (Best Employer), iar potențialul angajat să aibă oportunitatea la o carieră internațională prin intermediul companiei
 • Să existe posibilitatea de promovare sau un pachet salarial atractiv
 • Șeful direct (line manager) să fie aspirațional (adică un lider care se concentrează în mod intenționat asupra influențării pozitive a capacității oamenilor lor de a-și îmbunătăți viața lor profesională și personală)
 • Proiectul să ofere provocări personale și profesionale reale

Industriile în care se recrutează cel mai greu executivi

Marian Bălan punctează faptul că industriile în care se recrutează cu dificultate executivi sunt cele supraspecializate cum ar fi aeronautica, industria de armament, energia dar și IT-ul, Tehnologia sau FMCG, unde cerea este foarte mare.

Citeste si:

  „Aici cheia e să atragem specialiști internaționali din țările dezvoltate care să ajute la creșterea accelerată a companiei, sau experți din statele în curs de dezvoltare, care au beneficiul unui cost mai redus (...) Una dintre provocările noastre acum e să realizăm un studiu de piață și o strategie route-to-market pentru un o companie de producție care vrea să vândă și în afara țării. Introducerea unui produs nou într-o țară nouă vine automat la pachet cu nevoia de oameni noi, seniori, care să poată implementa aceste strategii”, explică specialistul.

  Domeniile cele mai dinamice din perspectiva proceselor de executive search

  Din perspectiva aplicării pentru pozițiile de top management, în România, cele mai dinamice industrii, în prezent, sunt FMCG și banking.

  „Cel mai probabil, tendința se datorează dinamicii de dezvoltare a acestor sectoare, dar și unui grad de maturizare a pieței bancare și a bunurilor de larg consum, unde se resimte nevoia unui nivel mai avansat de leadership.

  De exemplu, acum dezvoltăm o strategie comercială pentru o companie-client din sectorul FMCG care vrea să ajungă lider pe segmentul său, dar nu are director de vânzări. O etapă esențială în ce privește reușita acestei strategii e, deci, recrutarea persoanei potrivite pentru acest rol, ținând cont de contextul intern, de obiectivele de business, de dinamica industriei”, arată Marian Bălan.

  Sursa foto: Shutterstock

  Abonează-te pe

  Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

  Despre autor
  Raluca Juncu
  Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

  Te-ar putea interesa și:  Mai multe articole din secțiunea Cariere »  Setari Cookie-uri