Pietele de training si de recrutare din Romania sunt in crestere, potrivit studiilor derulate EXEC-EDU (companie de training) si Hatwit (companie de executive recruitment).

Piata locala de executive search a inregistrat cresteri succesive in ultimii ani, primii 10 jucatori avand, in 2017, un total de aproximativ 5 milioane de euro, intr-o piata totala estimata, in 2017-2018, in jurul a 10-12 milioane de euro. Romania este una dintre cele mai importante din Europa din punct de vedere al numarului de joburi nou create, ocupand locul 4, dupa tari precum Marea Britanie, Polonia si Germania.

Conform Studiului European EY (Europen Investment Monitor, 2017), in aceeasi perioada, Europa a inregistrat un nou record al numarului de investitii straine directe, avand un total de 259.673 de joburi create. De altfel, in perioada 2012 – 2016 au fost create 1 milion de joburi noi, CEE-ul reusind sa atraga 52% din acest total de joburi, ramanand in continuare o piata a muncii foarte atractiva si competitiva.

Implicatiile sunt foarte importante si pentru piata locala, intrucat cresterea numarului de joburi a determinat si un deficit de talente in multe industrii, precum si cresterea fluctuatiei. De altfel, tendinta organizatiilor, atat la nivelui Europei, cat si in Romania este de a-si dezvolta programe strategice de atragere a celor mai bune talente, de retentie si training al angajatilor cu potential.

In privinta dezvoltarii angajatilor, peste 28% dintre companii au actionat in directia majorarii bugetului de training si dezvoltare in 2018, in vreme ce 55% dintre acestea au mentinut nivelul bugetului alocat la acelasi nivel cu anul anterior. Pentru dezvoltarea managerilor, 57% dintre companii aloca un buget mediu anual de peste 400 de euro/manager, 27% dintre acestea depasind pragul de 800 de euro/manager.

Citeste si:
Headhunting in Romania: Cum isi aleg "vanatorii de capete" tintele
Headhunting in Romania: Cine...

Sursa foto: Shutterstock.com / tsyhun

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Greu de atins formula ideală: Românii se simt izolați când muncesc de acasă
Setari Cookie-uri