Presedintele Traian Basescu a declarat, la plecarea spre Bruxelles, unde a participat la Consiliul European de toamna, ca Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro, referindu-se la situatia Greciei.
"La Consiliu, tematica e preponderent economica, dar nu numai. Va fi prioritatea zero un raspuns hotarat la criza din Grecia... Sigur, acest lucru cu conditia restabilirii cursului programului pe care guvernul trebuie sa-l urmeze pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale in vederea acordarii celei de-a sasea transe de imprumut. Pe agenda se mai afla stabilirea unei solutii durabile pentru Grecia", a declarat Traian Basescu, citat de Mediafax.

El a facut si un comentariu in acest sens, sustinand ca luarea unei decizii referitoare la Grecia este pentru Romania de importanta majora.

"Din cauza situatiei din Grecia toata regiunea este contaminata de neincredere. Aici nu e doar responsabilitatea Greciei. Liderii din zona euro care intarzie la nesfarsit o decizie pentru Grecia fac foarte mult rau nu numai Greciei. Bancile grecesti au o expunere majora pe piata romaneasca si sigur ca si CDS-ul Romaniei creste ca urmare a indeciziilor, intarzierilor legate de Grecia. Pozitia noastra va fi foarte ferma - Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro", a adaugat seful statului.

Odata ajuns la Bruxelles, Basescu a continuat asaltul asupra liderilor UE. El a spus ca Romania a ajuns sa se imprumute la dobanzi mai mari decat in 2010, cand tara nu era stabilizata macroeconomic, din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au laut la timp masuri in ceea ce priveste Grecia.

"Azi am atentionat in mod expres ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro in romaneasca. Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piata romaneasca, pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro. Si asa, intarzierea in decizii ne-a creat probleme deosebite si in ceea ce priveste chiar finantarea deficitelor si a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns sa ne imprumutam la preturi mai mari, deci la dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era stabilizata macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat masuri la timp in ceea ce priveste Grecia", a spus seful statului.

In opinia sa, aceasta pune sub semnul intrebarii, daca nu se iau masuri de mentinere a nivelului de expunere, chiar finantarea noastra anul viitor, in conditiile in care Romania si-a dus toate programelesi angajamentele pana la capat.

"Dar nu suntem singuri. Anul trecut, la imprumuturi pe zece ani, CDS-ul Romaniei era undeva pe la 230-240, iar anul acesta suntem la 420, datorita deprecierii riscurilor pentru intreaga regiune. Si Romania este in risc, iar intarzierile in solutionarea problemei Greciei au accentuat acest risc, pentru ca 20% din piata bancara romaneasca este acoperit de banci grecesti", a mentionat el.

Ce parere aveti? Cum comentati atacurile presedintelui? Ce informatii credeti ca are Traian Basescu?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri