Romania ar putea raporta pe anul trecut o crestere economica de cel putin 2,5%, peste cifra anuntata in urma cu doua zile de premierul Emil Boc, de 2%, potrivit calculelor realizate de economistii consultati de wall-street.ro.
Avansul de 2% al PIB este prima cifra oficiala anuntata de autoritati despre performanta economiei in 2011 si este cu 0,5% peste prognoza mentinuta de FMI la cea mai recenta evaluare.

Totusi, dupa cum reiese din calculele economistilor si din cresterea economica consemnata la 9 luni, de 2,7%, Emil Boc este fie pesimist, ceea ce ar fi o noutate in comportamentul unui politician roman cu mai putin de un an inainte de alegeri, fie nu a avut estimari corecte.

Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, sustine ca avansul PIB in 2011 se va situa potrivit calculelor la 2,5%.

"Eu vad mai degraba un risc ca PIB sa iasa mai mare decat a spus premierul si deficitul sa fie mai mic de 4,4%. Nu cred ca statul a reusit sa cheltuiasca 1,4% din PIB intr-o luna", a mentionat Bucsa.

Romania s-a angajat sa respecte pentru 2011 o tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB in baza cash.

La finele lunii noiembrie, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 16,3 miliarde lei, reprezentand 2,98% din PIB, ceea ce presupune ca statul a avut in ultima luna din acest an un spatiu de cheltuieli excedentare comparativ cu veniturile incasate de 1,4% din PIB, adica echivalentul a peste 7,7 miliarde lei.

Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, crede ca sunt sanse foarte mari ca deficitul sa se incadreze in tinta si, totodata, este mai optimist cu privire la cresterea economica pe anul trecut.

"Cifra anuntata de premier mi se pare foarte pesimista. Noi avem ca estimare 2,5% si as spune mai degraba minimum 2,5% pentru ca daca avem in vedere pentru trimestrul 4 o crestere economica de 0%, ceea ce este foarte conservator, tot am avea 2,5% pe tot anul", a explicat Dumitru.

Chiar daca avansul PIB va fi 2% sau 2,5%, practic nu va insemna decat revenirea la nivelul de acum 2 ani, dupa cum remarca analistul Florin Citu. Mai mult, estimarile pentru 2012 nu sunt prea optimiste, fiind revizuite in toamna anului trecut de la o crestere de 4% la circa 2%.

In acest context, analistul Lucian Isar considera ca "economia nu a iesit din banda de stagnare", iar rezultatul din 2011 a fost conjunctural, fiind influentat de agricultura si productia pe stoc.

In plus, Isar avertizeaza cu privire la deficit ca cifrele pot fi manipulate usor cand este voba de calculul in baza cash, adica cand se permite generarea de arierate, excluderea platilor contingente sau a pierderilor entitatilor de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri