Ordonanta de Urgenta nr. 75/2004 (publicata in "Monitorul Oficial" nr. 932 din 12/10/2004) a adus importante modificari si completari la Legea nr. 359/2004 (publicata in "M. Of." nr. 839 din 13/09/2004) privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in Registrul Comertului, la inregistrarea fiscala a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice. Scopul acestor noi prevederi este accelerarea acestor proceduri si inlesnirea accesului solicitantilor.

Conform noii legi, inmatricularea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale in Registrul Comertului si inregistrarea fiscala a acestora se fac doar pe baza autorizatiei emise de primaria competenta. Inmatricularea persoanelor juridice, precum si a sucursalelor acestora se face, insa, potrivit prevederilor Legii nr. 26/1990 privind Registrul Comertului. Solicitarea efectuarii inregistrarii in Registrul Comertului se face la biroul unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului de pe langa tribunal, prin intocmirea cererii de inregistrare.

La inmatriculare, solicitantilor li se elibereaza certificatul de inregistrare continand numarul de ordine din Registrul Comertului si codul unic de inregistrare atribuit de Ministerul Finantelor Publice. Un element important pentru celeritatea procedurii este faptul ca Ministerul Finantelor Publice trebuie sa atribuie codul unic de inregistrare, in termen de maximum 8 ore de la obtinerea datelor de la Registrul Comertului. In cele din urma, termenul de eliberare a certificatului de inregistrare si, dupa caz, a certificatului de inscriere de mentiuni este redus la 3 zile, respectiv 5 zile, calculat de la data inregistrarii cererii, daca judecatorul-delegat nu dispune altfel.

Ordonanta introduce procedura de autorizare a functionarii pe baza declaratiilor pe propria raspundere, procedura ce scurteaza considerabil perioada de timp pana la inceperea activitatii. Astfel, conform articolului 15 modificat, solicitantul va completa declaratii-tip pe propria raspundere din care rezulta ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor (P.S.I.), sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile declarate. Conformitatea acestor declaratii cu realitatea va fi verificata, ulterior, de catre autoritatile competente. Daca se constata ca nu sunt indeplinite conditiile legale de functionare, se va notifica solicitantul si se va acorda un termen de remediere a neregularitatilor. In cazul in care acestea nu sunt remediate, autoritatile competente vor interzice desfasurarea activitatii si vor notifica Registrul Comertului.

In scopul inlesnirii accesului solicitantului la aceste proceduri, in cadrul oficiilor Registrului Comertului de pe langa tribunale se organizeaza activitati de asistenta acordate solicitantilor la cererea si pe cheltuiala acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri