Peste o luna si jumatate, romanii vor avea si preturi mici in fata ochilor. Legea denominarii prevede un antrenament de 4 luni. Banca Nationala recomanda vigilenta, marii retaileri se gindesc la strategii, iar micii comercianti inca nu prea stiu despre ce este vorba.

Preturile si tarifele la bunuri si servicii vor fi afisate atit in moneda veche, cit si in moneda noua de la 1 martie 2005 pina la 30 iunie 2006. Sumele prevazute in contractele furnizorilor de utilitati aflate in derulare la data de 1 martie 2005 si facturile privind plata utilitatilor vor fi notificate partilor atit in moneda veche, cit si in moneda noua. Legea prin care leul isi pierde zerourile din coada prevede amenzi intre 10 si 30 de milioane de lei (vechi) pentru lipsa dublului afisaj la comercianti. Sanctiune valabila de la vinzatorii de martisoare la cei de televizoare. In momentul de fata, patronii de magazine se impart intre cei care cred ca mai e mult pina atunci si nu si-au facut nici un calcul si cei care si-au pus deja angajatii sa calculeze in noua moneda.

BNR sfatuieste populatia: cu ochii pe preturi!

Teoretic si practic, denominarea din Romania nu ar trebui sa conduca la majorari de preturi. Increderea in leul nou este prima directiva a campaniei de mediatizare a BNR. Toate mijloacele media vor fi folosite, astfel incit informatia despre schimbarea banilor sa ajunga pina in ultimul catun, astfel ca la 31 decembrie 2006, data la care actualele bancnote ies de pe piata, cit mai putini romani sa ramina cu lei vechi in buzunare, sustine Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Aparitia leului nou in raportul de denominare de 1 la 10.000 va avea si un puternic impact psihologic, iar BNR mizeaza pe o influenta pozitiva asupra procesului de dezinflatie. Cei care vor incerca sa majoreze preturile vor miza pe un singur lucru: pe uitare. Sfatuim populatia sa stea cu ochii pe preturi in februarie. Sa memoreze preturile marfurilor si sa inceapa sa faca socoteli. Daca o piine costa 6.500 de lei, ea va trebui sa coste de la 1 martie 65 de bani, nu 70 de bani. La fel sa procedeze in cazul laptelui, al carnii sau al altor produse de baza, dar si pentru marfurile mai scumpe - televizoare, frigidere, unde tentatia de rotunjire va fi mai mare. Aceasta tentatie poate fi combatuta, dar pentru asta tinerea de minte este esentiala, spune oficialul BNR.
Pina acum, in afara dublului afisaj al preturilor, BNR nu are alte solutii pentru evitarea rotunjirilor ce pot aparea la comerciantii tentati sa cistige din schimbarea banilor. Acestia din urma nu pot fi impiedicati sa adauge citiva bani la pretul afisat in lei noi.

Rotunjirile vor fi combatute de marile magazine

Sanctiunea pentru comerciantii lacomi ar putea veni insa din partea clientelei si, in unele cazuri, sint posibile chiar falimente. Explicatia consta in efectul de bumerang pentru micii comercianti din piete sau din cartiere, care ar rotunji preturile in sus pentru a scapa de zecimale.

Acest lucru le-ar da marilor comercianti en detail, lanturilor de tip supermarket sau hipermarket o excelenta oportunitate de a-si face reclama si de a-si inmulti clientela prin mesaje promotionale privind corectitudinea afisarii preturilor. Aceste tipuri de magazine nu vor avea nici un interes sa creasca preturile, iar o eventuala rotunjire operata de micii comercianti ar putea determina, pentru acestia, pierderea clientilor fideli si chiar falimentul.

Retailerii dezvolta campanii de marketing

Desi inca bulversati de noile norme privind creditele de consum, marii retaileri se gindesc deja la campanii de marketing pentru a transforma denominarea intr-un avantaj. Asteapta insa un impuls oficial, pentru a face totul public. Se va face multa vilva pe tema aceasta. Vor fi actiuni de marketing ce vor evidentia schimbarile aduse de denominare. De asemenea, vom face actiuni de informare a clientilor in magazinele noastre. Momentan, nu s-a stabilit nimic precis. Asteptam si campaniile de informare facute de stat, ne-a precizat Razvan Iancau, director de marketing la Domo. Managerii de la Flanco au in vedere un plan de bataie mai amplu, pentru elaborarea caruia se vor consulta atit cu reprezentantii altor retaileri, cit si cu Ministerul Finantelor si cu BNR. Spre finele lui ianuarie, vom avea o sedinta a Asociatiei retailerilor, impreuna cu reprezentantii Ministerului Finantelor si ai BNR.

Incercam sa stabilim totul pe un plan mai larg, ne-a spus Marius Ghenea, director general al Flanco.
Cit despre costurile presupuse de afisarea in paralel a doua tipuri de preturi, marile magazine se pare ca nu se prea sperie. Toti constientizeaza insa ca vor avea mult de munca. Pentru noi, costurile nu reprezinta o problema. Avem un sistem care ne permite sa realizam orice fel de etichete. Problema va fi cu mentalitatea oamenilor, este de parere Iancau. Nici directorul Flanco nu vede costuri semnificative de infrastructura.

Dupa denominare, bancile si institutiile publice vor fi scutite de contabilitate dubla

Forma actuala a legii prevede ca institutiile mentionate isi vor intocmi situatiile financiare aferente perioadei 1 iulie-31 decembrie atit in moneda veche, cit si in cea noua. Modificarea a fost propusa pentru a simplifica contabilitatea celor doua tipuri de institutii, care intocmesc situatii financiare trimestriale si anuale. Situatiile financiare de la 30 septembrie si 31 decembrie ar fi trebuit intocmite atit in moneda noua, cit si in moneda veche. Aceasta presupunea ca, dupa calcularea situatiilor financiare in moneda noua, contabilii sa treaca la conversia in lei vechi si sa se intocmeasca alte situatii financiare.

Calendarul denominarii

Banca Nationala a Romaniei va prezenta detaliile caracteristicilor noilor bancnote si monede in curind. Ceea ce se stie pina in prezent este ca leii noi sint croiti pe dimensiunile euro si ca bancnotele vor fi tiparite tot pe suport de polimeri. Calendarul denominarii este urmatorul:

1 martie 2005 - preturile si tarifele la bunuri si servicii vor fi afisate atit in moneda veche, cit si in moneda veche.
1 iulie 2005 - leul nou este introdus in circulatie si circula in paralel cu vechile bancnote si monede.
31 decembrie 2006 - inceteaza puterea circulatorie a actualelor bancnote si monede.
31 decembrie 2009 - data-limita pina la care leii vechi se pot preschimba in lei noi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri