La finalul misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks a declarat ca reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, intrucat duce adeseori la evaziune, iar FMI nu incurajeaza, ca principiu, cotele diferentiate de TVA.

"Ca principiu general, noi la FMI recomandam sa nu fie niveluri speciale de TVA. O astfel de masura duce la evaziune si nu ajuta sectoarele. Nu recomandam reduceri ale TVA pe anumite sectoare sau produse", a spus Franks.

Cota redusa de TVA la alimente este sustinuta de Guvernul Ponta, care a anuntat ca a inceput sa faca "toate presiunile" asupra ministrului de Finante, pentru introducerea incepand cu anul viitor a unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal.

Victor Ponta a declarat ca masura reducerii TVA la alimente este necesara si ca aceasta se va regasi "cel tarziu" in proiectul bugetului de stat pe anul 2013.

Ce opinii au consultantii fiscali despre cotele diferentiate de TVA?

Alexander Milcev, partener Ernst & Young

"In general, sustin orice reducere a TVA. Decat nimic, este bine daca se va reduce o cota TVA la anumite produse, pentru ca vor ramane mai multi bani in buzunarul consumatorului, ceea ce va influenta pozitiv consumul, iar acesta este unul dintre motoarele care pot sa ne scoata din situatia economica in care ne aflam", a spus Milcev.

El exclude scenariul ca prin aceasta masura evaziunea fiscala sa creasca semnificativ, chiar daca unii contribuabili ar putea incerca sa incadreze o marfa cu TVA de 24% in categoria de TVA mai redus.

"Totusi, cred ca posibilitatile pentru acest lucru sunt oarecum marginale. Va fi greu de confundat o masina cu painea. In plus, ce evaziune se face la cota de 24% se va face si la cota de 5%, 9% sau orice alta cota ar fi", a completat specialistul Ernst & Young.

Vlad Boeriu, Tax Manager Deloitte

"Dupa parerea mea, reducerea cotei de TVA scade evaziunea si este si logic sa se intample asa. Daca cota de TVA la alimente ar fi 5%, atunci automat tot ce s-ar putea obtine prin evaziune ar fi 5% din pretul bunului, ceea ce inseamna ca scade implicit si tentatia", a explicat Boeriu.

El precizeaza ca in sectorul produselor alimentare se face cea mai mare evaziune prin metoda caruselului. Asta inseamna ca o firma spune ca face livrare intracomunitara de produse alimentare, nu mai colecteaza TVA, dar bunurile nu parasesc Romania. Acestea ajung pe piata neagra, la o alta firma, care le vinde mai departe pe baza unei facturi false si incaseaza prin deductie TVA de 24%.

Citeste si:

"Ca urmare, cu cat cota de TVA este mai mica, cu atat tendinta de evaziune scade", concluzioneaza Boeriu, care atrage atentia ca Marea Britanie are o cota de 0% la produsele alimentare, iar alte state din Europa au cote reduse la aceste produse.

Dan Schwartz, Managing Partner Scot&Company Consulting

"Cred ca Jeffrey Franks are o baza serioasa in ceea ce spune si anume practica tarilor europene, unde aceste cote deja exista. In aceste tari, cotele diferentiate reprezinta una dintre cauzele, nu neaparat de evaziune, dar cel putin de evitare a platii taxelor", apreciaza Schwartz.

Consultantul explica ca aceste cote nu pot fi foarte clar delimitate la anumite produse, iar de foarte multe ori producatorii sau comerciantii incadreaza un produs care nu are cota redusa la categoria celor cu TVA redusa.

El da exemplul produselor din aluat, care pot fi si cornurile si prajiturile, dar si painea. Apare intrebarea daca le taxam pe toate cu o cota redusa sau nu?

"Din aceasta cauza, mai ales ca evaziunea fiscala este o problema de siguranta nationala in Romania, este bine sa fim prevazatori si sa incercam sa limitam portitele si neclaritatea legilor", spune Schwartz.

El trage concluzia ca aceste cote reduse "sunt daca nu o cauza, cel putin un stimulent pentru cei care vor sa eludeze plata taxelor".

In plus, el atrage atentia ca reducerea cotei de TVA la produsele alimentare nu inseamna in mod automat reducerea preturilor la consumatori, pentru ca dimensiunea pretului este stablita de piata.

"Este posibil ca un comerciant sa transforme reducerea de cota in profit pentru compania lui", sustine consultantul.