Majoritatea analistilor se asteptau la intrarea tehnica in recesiune a economiei, cu toate ca Statistica a anuntat o contractie nesemnificativa in trimestrul I, de doar 0,1%. Intrebarea care sta pe buza tuturor economistilor este urmatoarea: se va opri aici contractia? Situatia este stabilia, spune premierul Victor Ponta, care s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu si guvernatorul Mugur Isarescu.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), economia s-a contractat usor in trimestrul I din acest an, cu 0,1% in termeni reali si ajustat sezonier, comparativ cu ultimul trimestru din 2011.

"Fata de trimestrul corespunzator din anul 2011, produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier", arata comunicatul INS

Astfel, in termeni anuali se observa o incetinire dramatica a cresterii economice, de la 1,9%, la 0,3%.

Economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu, se astepta la o scadere trimestriala de 0,3% si o crestere anuala de 0,4%. Pe de alta parte, analistii chestionati de Reuters erau mult mai optimisti, mizand pe o stagnare in T1 si o crestere anuala de 0,8%.

Cifra este in contrast puternic fata de proiectia de 1,5% facuta cu circa 2 saptamani in urma de fostul ministru de Finante, Bogdan Dragoi, dupa cum a remarcat economistul ING.

El considera ca cererea externa a franat semnificativ cresterea in acest prim trimestru, influentand practic si cererea interna.



Pe de alta parte, Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank crede ca cifra de scadere trimestriala, de 0,1%, este prea optimista, fiind poate o ajustare gresita a INS-ului.

"Ma asteptam ca economia in T1 sa scada mai tare, in conditiile in care industria si exporturile au mers foarte prost comparativ cu anul trecut", a mentionat Bucsa.

Intrebat despre estimarea de crestere economica pentru acest an, Bucsa a precizat ca grupul UniCredit va revizui in curand prognoza pentru zona euro, care in prezent este de crestere, si acest lucru va duce si la modificarea prognozei pe Romania.

Nici pentru economistul Florin Citu nu a fost o surpriza intrarea tehnica in recesiune, avand in vedere ca productia industriala si comenzile noi nu au dat semne ca vor contribui la cresterea din primul trimestrul. Graficul de mai jos, publicat de Florin Citu pe blogul sau, arata declinul abrupt al productiei industriale.


"Ritmul de crestere al productiei industriale a fost in scadere continua din iunie-iulie 2011. Era normal ca economia sa fi coborat spre 0 sau chiar minus 1%", e de parere Citu.

Totusi, el semnaleaza faptul ca viitorul economiei pare acum mai incert ca niciodata, in contextul in care Europa trece printr-o situatie grea, la care se mai adauga si riscurile ca Grecia sa paraseasca zona euro.

"Intrebarea este acum ce se intampla cu cresterea economica in 2012 si dupa acea? Sunt iar doua dimensiuni si ambele depind de modul cum vor raspunde polticile economice la realitatea economica din Romania", scrie Citu.

De asemenea, analistul Citi Andrew Howell noteaza ca Romania ramane vulnerabila la socurile din zona euro, ca urmare a detinerilor mari pe care strainii le au in cadrul bancilor si a expuneriilor pe moneda locala.

In plus, in acest an vor urma alegerile parlamentare in Romania si orice deviere de la politica economica convenita cu FMI va duce la deteriorarea sentimentelor investitorilor internationali.

Totusi, analistul Citi remarca si progresele importante pe care le-a facut Romania pentru stabilizarea economiei, mai exact reducerea deficitului bugetar si al celui de cont curent.

De asemenea, inflatia este sub media zone euro, dar cresterea economica lasa de dorit in acest an. Totusi, exporturile in crestere si o mai buna absorbtie a fondurilor europene ar putea imbunatati conditiile economice in anul urmator.

Ponta: Situatia este stabila

Situatia Romaniei este stabila si aflata sub control, iar Banca Nationala si Ministerul Finantelor dispun de toate instrumentele pentru a atenua si diminua orice eventuale efecte negative, a declarat, marti, premierul Victor Ponta, dupa ce INS a anuntat reintrarea economiei in recesiune, potrivit Mediafax.

Seful Guvernului a precizat ca datele care releva o situatie economica aflata sub control rezulta dintr-o discutie avuta, marti, atat cu presedintele Traian Basescu, cat si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Voinea: Sansele de a iesi din recesiune sunt semnificative

Sansele Romaniei de a iesi din recesiune tehnica sunt semnificative, deoarece vor urma trei trimestre consecutive de crestere economica generate inclusiv de majorarea salariilor pentru bugetari si restituirea catre pensionari a unei parti din CASS, afirma Liviu Voinea, secretar de stat in Finante.

"Eu cred ca sunt sanse semnificative, cred ca vor urma trei trimestre consecutive de crestere economica. Inclusiv masurile recente anuntate, in esenta masuri de reparatie materiala pentru bugetari si pentru pensionari, contribuie la cresterea economica, intrucat inclinatia marginala de consum este de aproximativ 80%, adica din 10 lei pe care ii primeste cetateanul roman cam 8 se duc in consum, iar consumul populatiei reprezinta aproximativ 70% din formarea PIB", a spus Voinea.

El a apreciat ca sunt premise pentru mentinerea tintei de 1,5% de crestere economica in acest an.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri