Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 0,9% din PIB in acest an, usor sub prognoza Guvernului de 1,2%. Recuperarea ar trebui sa inceapa din 2013, potrivit declaratiilor facute de seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer.
Seful misiunii FMI a precizat ca tema principala la aceasta vizita a fost asigurarea stabilitatii macroeconomice si asezarea economiei romanesti pe o cale care sa marcheze o crestere economica mai puternica.

De asemenea, FMI prevede ca activitatea economica sa ramana sub potential pe termenul apropiat.

Recent, Guvernul a anuntat revizuirea in jos a cifrei de crestere a PIB pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, dupa ce la inceputul anului estimarea era de 1,8-2,3% din PIB.

"Suprapunerea unei incertitudini sporite in plan politic cu tensiunea mai mare de pe piete avand la origine criza zonei euro genereaza riscuri in privinta stabilizarii macroeconomice" se arata in declaratia finala a misiunii FMI.

Erik de Vrijer a explicat ca tinta de deficit nu ar trebui sa fie periclitata, in conditiiile unui avans mai mic al PIB, avand in vedere ca inflatia este putin mai mare decat estimarea, deci si deflatorul PIB este peste anticiparea initiala. Ca urmare, PIB nominal nu s-a schimbat prea mult, efectul asupra deficitului fiind foarte mic.

Intrebat despre prognoza Guvernului si diferenta dintre cele doua cifre, seful misiunii FMI a raspuns ca pe termen scurt este foarte greu de anticipat cresterea economica, iar cifra Guvernului de 1,2% nu este prea diferita. "Eu as zice ca, practic, cresterea va fi in jur de 1% din PIB", a concluzionat Erik de Vrijer.

In linii mari, reprezentantul FMI a precizat ca increderea "s-a ciobit" usor in toata zona euro, nu doar in Romania si ca urmare investitiile vor creste intr-un ritm mai putin rapid. De asemenea, cererea de credit nu este ridicata, ceea ce inseamna ca investitiile noi incetinesc, seceta din agricultura va lovi sigur economia, ia toate aceste variabile au dus la revizuirea in jos a prognozei.

Ultimele date publicate de INS arata ca Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in trimestrul al doilea, fata de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, dupa doua trimestre consecutive de scadere, astfel ca in primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului 2011.

"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul II 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,7% pe seria ajustata sezonier. In semestrul I 2012 Produsul intern brut a crescut comparativ cu semestrul I 2011 cu 0,8% pe serie bruta si cu 1,4% pe serie ajustata sezonier", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri