Parteneriatul strategic dintre Romania si SUA trebuie intarit prin eforturi comune de a imbunatati relatia economica dintre cele doua tari, a declarat, marti, ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman, intr-un discurs sustinut in fata studentilor de la Academia de Studii Economice, referitor la oportunitatile si provocarile viitorului economic al Romaniei.
"Economia Romaniei este in mod clar pe un drum ascendent. Romania a facut mari progrese in dezvoltarea unei economii de piata si deschiderii pentru investitori. Aderarea la UE trebuie sa fie urmata de continuarea acestui drum, deoarece integrarea reprezinta si un impuls pentru eforturile Romaniei de a-si moderniza infrastructura si piata economica", a spus reprezentantul Washingtonului la Bucuresti.

Ambasadorul american a subliniat ca Romania trebuie sa isi intareasca economia pentru a fi un partener important pentru Uniunea Europeana si SUA, transmite Rompres.

"Acest parteneriat este foarte important pentru noi datorita pozitiei geografice a Romaniei, aflata intr-un punct de confluenta al comertului dintre Europa si Asia. Chiar si ca stat membru UE, Romania poate si trebuie sa fie deschisa relatiilor economice cu centrele de investitii din America de Nord, Asia si America Latina", a aratat Nicholas Taubman.

Pe de alta parte, oficialul american a subliniat ca nu este un secret faptul ca Romania nu a avut succesul Poloniei, Cehiei si Ungariei in promovarea cresterii economice si a investitiilor si de aceea nu isi permite sa mai fie o tara a "birocratiei si rigiditatii mai mult decat a oportunitatilor si flexibilitatii".

"Chiar daca abordarea Guvernului fata de atragerea investitiilor s-a imbunatatit in oarecare masura si a devenit mai predictibila, au ramas inca unele bariere", a atras atentia ambasadorul american.

El a incurajat autoritatile romane sa imbunatateasca parteneriatul cu mediile de investitii prin consultarea acestora asupra stabilirii politicilor si reglementarilor fiscale.

"Companiile ne spun ca partenerii din Guvernul Romaniei sunt dispusi mereu sa discute cu ei despre vestile bune, dar numai rareori vorbesc despre cele rele. Un numar de companii americane au ales sa nu vina in Romania din cauza obstacolelor birocratice", a punctat Nicholas Taubman.

"O alta observatie pe care vreau sa o fac este ca un angajament asumat de Guvernul Romaniei trebuie sa reprezinte un angajament real, indiferent de care partid este la putere. Cand o companie are o intelegere cu Guvernul, nu se mai pune problema fostului sau actualului guvern. Un contract este un angajament. intr-o democratie se schimba conducerea, dar angajamentele trebuie respectate", a mai subliniat ambasadorul american.

El a adaugat ca Romania trebuie sa concureze in atragerea de investitii americane dand dovada ca este un partener de incredere pentru sectorul privat.

"Imi permit sa spun Guvernului sa isi plateasca datoriile la timp. Sa fie un negociator bun, dar sa isi onoreze cuvantul si angajamentul odata ce acestea au fost angajate", a mai spus Nicholas Taubman.

Totodata, ambasadorul american a incurajat Guvernul Romaniei sa modernizeze infrastructura de transport auto si feroviar, sa lupte in continuare pentru reducerea coruptiei si sa continue proiectele energetice de transportare a gazului si petrolului din zona Marii Caspice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri