Comertul Romaniei cu tarile membre ale Acordului Central European de Comert Liber (CEFTA) va atinge in acest an 1,5 miliarde euro, a anuntat, marti, cu ocazia sesiunii ordinare a comitetului mixt al CEFTA, organizata la Bucuresti, ministrul delegat pentru comert din Ministerul Economiei si Comertului (MEC), Iuliu Winkler.
"Pe primele cinci luni ale anului, comertul cu tarile CEFTA a crescut cu circa 30 % ajungand la un volum de 543 milioane de euro. Pentru intreg anul vom inregistra un volum total al schimburilor de circa 1,5 miliarde euro", a spus Iuliu Winkler, informeaza Rompres.

Ministrul a precizat ca, pentru perioada ianuarie - mai 2006, soldul balantei comerciale este favorabil tarii noastre, exportul ajungand la 381 milioane de euro si importul la 162 milioane de euro.

Cu ocazia reuniunii de la Bucuresti a statelor membre CEFTA, care include la ora actuala Romania, Bulgaria, Croatia si Macedonia, s-a stabilit calendarul de negocieri, care sa permita aderarea la organizatie a republicilor din fosta Iugoslavie, a Albaniei si Republicii Moldova. Negocierile se desfasoara sub conducerea Comisiei Europene si a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

"Speram ca la finele lunii septembrie sa finalizam negocierile pentru aderarea acestor state, urmand ca pe o perioada de sase luni sa fie finalizate toate aspectele necesare pentru aderarea la CEFTA", a explicat Winkler.

Ministrul a precizat ca Romania si Bulgaria au notificat CEFTA cu privire la retragerea din organizatie, cu o zi inainte de aderarea la Uniunea Europeana, cel mai probabil pe data de 31 decembrie 2006.

"CEFTA este si va ramane o anticamera pentru statele pe cale sa adere la Uniunea Europeana, dovada si apropierea acestui moment pentru Romania si Bulgaria, deci acest pas este unul extrem de important pentru aceste state", a aratat Iuliu Winkler.

Discutiile dintre reprezentantii statelor membre CEFTA au vizat si propunerea de denumire a noului depozitar al acordului, Croatia urmand sa detina acest post. In relatiile comerciale cu CEFTA, Romania exporta produse electronice, chimice, cosmetice, produse din industria farmaceutica si importa produse agricole, animale vii, produse chimice.

"In continuare, in relatia cu Uniunea Europeana, Romania va putea gasi o nisa pentru export pe produsele bio, de la cele agricole la combustibili", a spus ministrul delegat pentru comert. Acesta a spus ca, pentru comert exterior, in cadrul programelor de competitivitate a exporturilor si de promovare, Ministerul Economiei si Comertului a primit 400 miliarde de lei vechi la inceputul anului, prin rectificare urmand ca suma sa fie suplimentata cu 313 miliarde de lei vechi.

Winkler a precizat ca Romania va juca si in continuare un rol important an CEFTA, asta pana la momentul aderarii la Uniunea Europeana, si apoi in relatiile cu statele care vor ramane in CEFTA. La ora actuala, CEFTA este o piata cu 34 milioane de locuitori cu o capacitate potentiala de 57 miliarde dolari si 67 miliarde de dolari la import.

Initiatorii acordului au fost Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, care odata cu integrarea in UE in anul 2004 s-au retras din acord. Slovenia a aderat la CEFTA in 1996 si s-a retras odata cu celelalte patru tari in 2004. Romania a aderat la CEFTA in 1997, urmata in 1999 de Bulgaria si Croatia. Macedonia este cel mai nou membru CEFTA, semnand Acordul de aderare la 27 februarie 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri