Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) a elaborat o serie de recomandari pentru Guvern in ceea ce priveste cresterea eficientei in absorbtia de fonduri europene, in contextul in care Uniunea Europeana a adoptat recent Acordului de Parteneriat cu Romania, pentru accesarea de catre tara noastra a fondurilor structurale si de investitii puse la dispozitia statelor membre in cadrul programarii financiare 2014-2020.

De-a lungul procesului de elaborare si revizuire a Acordului de Parteneriat, AmCham Romania a furnizat Ministerului de resort o serie de recomandari si propuneri pentru asigurarea unui proces eficace si coerent de absorbtie a fondurilor europene aferente noii perioade de programare financiara. Printre altele, asociatia recomanda masuri pentru crearea de locuri de munca, modernizarea educatiei sau promovarea sistemelor de transport durabile.

Este necesara o mai mare concentrare tematica si o filtrare a prioritatilor strategice nationale.

„Pe fondul nivelului redus al investitiilor directe in economie si a atitudinii prudente a investitorilor cauzata de contextul geo-politic din regiune, crearea unor mecanisme functionale si performante de injectie a resurselor publice, inclusiv a finantarii europene, in economie trebuie sa fie o preocupare centrala a autoritatilor romane. In contextul necesitatii cresterii competitivitatii economiei romanesti este necesara o mai mare concentrare tematica si o filtrare a prioritatilor strategice nationale, in directa corelare cu impactul sistemic pe termen mediu si lung si cu sursele de finantare disponibile”, a declarat Valeriu Nistor, Presedintele AmCham Romania.

AmCham isi propune sa mentina un dialog contant cu autoritatile, pentru trasarea unor prioritati ca ca puncte de referinta atat in vederea stabilirii unor alocari financiare adecvate cerintelor din piata, cresterii competitivitatii Romaniei, cat si in evitarea unor piedici precum cele intalnite in perioada 2007 - 2013.

Economia de tip smart si infrastructura, printre prioritati

„Recomandarile membrilor AmCham Romania vizeaza sustinerea dezvoltarii unei economii de tip smart si incurajarea sectorului privat, in special IMM-uri, necesitatea cresterii capacitatii si performantei administrative, dezvoltarea infrastructurii, precum si integrarea prioritatilor nationale trans-sectoriale, astfel incat profilul de competitivitate al Romaniei sa poata fi optimizat”, afirma Daniela Nemoianu, Presedintele grupului de lucru pentru Fonduri Structurale si Achizitii Publice din cadrul AmCham Romania.

Cu privire la performanta sistemului, membrii AmCham recomanda:

• Cresterea performantei sistemului de management si control al ESI (programare, coordonare, implementare, design institutional, management si control, introducerea mecanismelor de alerta timpurie).
• Implementarea unor mecanisme de prevenire a corectiilor financiare.
• Imbunatatirea capacitatii institutionale.
• Utilizarea extinsa a instrumentelor financiare.
• Modernizarea regimului achizitiilor publice conform noilor directive europene.
• Utilizarea eficienta si intensiva a asistentei tehnice.

Cu privire la prioritatile pentru dezvoltare economica, AmCham considera necesare:

• Prioritizarea si integrarea trans-sectoriala prin sincronizarea interministeriala in privinta identificarii prioritatilor nationale strategice.
• Alocarea de fonduri europene pentru sustinerea unei economii de tip SMART, indeosebi a unor investitii de tip SMART Energy Economy.
• Cresterea actualei alocari financiare pentru sectorul privat, in special pentru IMM-uri productive si prestatoare de servicii, si extinderea listei beneficiarilor eligibili prin includerea intreprinderilor mari.
• Promovarea sistemelor de transport durabile, in special a retelei feroviare ce poate asigura un transport relativ ieftin si fiabil, conducand in acelasi timp la descongestionarea traficului rutier.
• Crearea de locuri de munca si modernizarea educatiei, inclusiv prin includerea unor masuri de incurajare a unitatilor prescolare, educatiei tertiare prin parteneriate intre universitati, mediul de afaceri si parteneri sociali, precum si a unui sistem de invatare dual (invatare + locuri de munca cu norma partiala).
• Cadastrarea in mediul rural si combaterea defrisarilor abuzive.

AmCham Romania este o asociatie profesionala de afaceri, infiintata in anul 1993 de un grup de companii americane. AmCham Romania reuneste in prezent 360 de companii americane, internationale si locale care au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 200.000 de locuri de munca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri