Investitorii greci sint cu ochii pe piata din Romania. Forta de lucru ieftina si perspectiva integrarii in Uniunea Europeana sint citeva dintre motivele pentru care Romania atrage atentia. In prezent, investitiile companiilor grecesti in tara noastra se ridica la peste 2,6 miliarde de dolari, adica doua miliarde de euro.

Relatiile economice dintre Romania si Grecia s-au dezvoltat in ultimii ani. Investitiile grecesti in Romania au crescut. Lucrurile nu se vor opri aici. Prim-consilierul economic si comercial al Ambasadei Greciei la Bucuresti considera ca potentialul este mare. A conceput si un plan pentru prezentarea oportunitatilor pe care le ofera pentru oamenii de afaceri greci din Romania. Volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a atins un miliard de dolari in 2004, suma care poate depasita, considera ocialul grec. De asemenea, se considera ca si alti investitori greci isi vor indrepta atentia catre Romania.

Prag istoric

In 2004, schimburile comerciale dintre cele doua tari au depasit pragul de un miliard de euro. Este o cifra record, care nu este insa greu de depasit. Nivelul este inca scazut. Se poate mai mult, considera Lambis Kounalakis, prim-consilier economic si comercial al Ambasadei Greciei la Bucuresti. Romania a exportat in Grecia marfuri in valoare de 626 de milioane de dolari, in vreme ce importurile din patria lui Homer au fost de 440 de milioane de dolari. Exportul Greciei in Romania a crescut cu 37%, in vreme ce in sens invers s-a inregistrat o crestere de 47%. Aproximativ 2,65% dintre exporturile Romaniei au ca destinatie Grecia, in vreme ce importurile efectuate din aceasta tara reprezinta 1,35% din totalul importurilor. Exportam in Romania, printre altele, produse textile, chimicale, produse din metal, masini. Importam animale vii, lemne, unele produse chimicale si altele, spune Lambis Kounalakis.

Investitii consistente

In prezent, in Romania activeaza aproximativ 2.800 de companii grecesti. Sintem prezenti in toate sectoarele: bancar, telecomunicatii, consulting, industrie, distributie, alimentatie, constructii, arma prim-consilierul Ambasadei Greciei la Bucuresti. Conform statisticilor ociale, Grecia ocupa locul al 13-lea intr-un top al investitiilor straine in Romania, cu o suma totala investita de 318 milioane de dolari. Lambis Kounalakis considera ca suma reala investita de oamenii de afaceri din tara sa este insa de aproximativ 2,6 miliarde de dolari, cifra care urca Grecia pina pe locul al treilea. Diferenta a rezultat din faptul ca in alcatuirea acelui clasament s-au luat in considerare doar investitiile directe, nu insa si investitiile grecesti realizate indirect, prin alte tari precum Cipru, Luxemburg, Irlanda sau Olanda.

Piata atractiva

Romania este considerata atractiva pentru potentialii investitori. Costurile sint foarte mici, ceea ce reprezinta un avantaj pentru companii, spune Lambis Kounalakis. De asemenea, si perspectiva integrarii in Uniunea Europeana face din Romania o piata interesanta. Lambis Kounalakis a pus in aplicare un plan de popularizare a oportunitatilor pe care le ofera Romania pentru oamenii de afaceri greci. Am organizat evenimente de informare a oamenilor de afaceri. Am fost in mai multe regiuni, printre care Pelopones, Salonic, Kavia, unde am prezentat oamenilor de afaceri ce pot sa faca in Romania, spune prim-consilierul economic grec, care si-a propus ca in urmatorii doi ani sa faca aceste prezentari in 30 de orase grecesti. De asemenea, se intentioneaza organizarea unor astfel de evenimente si pentru oamenii de afaceri romani, primul urmind sa se desfasoare la Ploiesti.

Coruptia, eterna problema

Au fost semnalate si unele probleme care ar putea descuraja apetitul investitorilor pentru Romania. Au fost enumerate birocratia din administratia publica centrala si locala, procedurile ineciente pentru punerea in aplicare a deciziilor instantelor si coruptia. Ambiguitatea legislatiei care reglementeaza taxele, comertul sau controlul scal, care lasa loc la interpretari, este considerata a tot un factor de descurajare.

Profituri in crestere in Romania

Investitorii greci controleaza companii cunoscute pe piata romaneasca. Actionarul majoritar al principalului operator de pe piata de telefonie fixa din Romania, Romtelecom, este compania greceasca OTE. Romtelecom a inregistrat in anul 2004 un profit de 107,1 milioane de euro. Veniturile companiei au crescut cu aproximativ 42 de milioane de euro fata de 2003, pina la 839,1 milioane de euro. Numarul liniilor in functiune a ajuns in 2004 la 4.337.823, fata de 4.329.687 in 2003. Conform datelor companiei, eficienta operationala s-a imbunatatit cu 33%, comparativ cu 2003. Romtelecom va continua sa investeasca in modernizarea si extinderea retelei. Pentru urmatorii trei ani s-au planificat investitii de 500 de milioane de euro. De asemenea, in acest an va introduce un nou sistem de facturare, dar si pachete de servicii cu preturi speciale. Tot investitorii greci sint implicati in Romania la Coca-Cola, Delta, Dorna, Alexandrion, Germanos, precum si la alte firme cunoscute pe piata autohtona.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri