Noua lege a investitiilor, care va intra in dezbatere publica saptamana viitoare, nu va mai face diferenta intre investitorii straini si cei autohtoni, a declarat marti vice-premierul pentru relatia cu mediul de afaceri Bogdan Pascu, dar nu a precizat clar cum vor fi coordonate investitiile noi
"Legea nu va mai face diferenta intre investitiile straine si investitiile romane, pentru ca, asa cum se spune ca banii nu au miros si nu au culoare, nu conteaza daca investitorii sunt straini sau sunt autohtoni. Important e sa fie investitii, sa se dezvolte economia pentru ca acest motor sa functioneze in plin," a declarat, citat de NewsIn, Bogdan Pascu.

"Toate investitiile sunt bune atat timp cat aduc plus de valoare si sunt orientate spre profit," a adaugat ministrul de stat. Totodata, ministrul de stat a precizat ca investitiile demarate sub legislatia in vigoare vor beneficia de o perioada de tranzitie.

Noua lege vine in locul Legii nr. 332/2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie si ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007. "Legea trebuie sa fie in vigoare de la 1 ianuarie 2007, pentru ca Legea 332/2001 isi inceteaza aplicabilitatea de la 31 decembrie 2006."

Programele investitionale vor fi gestionate de o agentie a investitiilor, care se va forma in urma reorganizarii agentiilor guvernamentale existente, a declarat Bogdan Pascu. "ARIS (n. red.: Agentia Romana pentru Investitii Straine) se va adresa, teoretic, din momentul cand se va aplica aceasta lege, tuturor investitiilor, nu numai celor straine. Denumirea de Agentie pentru Investitii Straine devine astfel caduca," a spus vice-premierul.

O varianta discutata in saptamanile recente este comasarea ARIS cu Agentia Nationala pentru intreprinderi Mici si Mijlocii. Aceasta este contestata de Consiliulul National al intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIPMMR), care sustine ca scopurile celor doua institutii nu au nimic in comun.

Legea este demult asteptata de mediul de afaceri, care a participat la elaborarea acesteia prin intermediul unor organizatii cum ar fi Consiliul Investitorilor Straini (CIS), Camera de Comert Americana (AmCham) din Romania, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sau Consiliul National al intreprinderilor Mici si Mijlocii, dar a fost intarziata din cauza schemelor de ajutor de stat pe care le contine si care au necesitat acordul de principiu al institutiilor Uniunii Europene.

FIC: legea investitiilor trebuie insotita de un mecanism de implementare nebirocratic

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) considera ca legea investitiilor aflata in lucru la Guvern va avea un impact pozitiv si va incuraja investitiile doar daca va fi insotita de un mecanism de implementare "nebirocratic, consecvent si transparent", se arata intr-un comunicat remis miercuri NewsIn. Desi reprezentantii FIC au caracterizat ca binevenita Guvernului de a propune un nou proiect de lege a investitiilor, acestia au subliniat ca "implementarea legii va ridica o serie de probleme referitoare la capacitatea de administrare."

In prezent, in acordarea facilitatilor sub forma de ajutor de stat sunt implicate o serie de ministere, de aceea institutia responsabila pentru implementarea legii trebuie sa fie una capabila sa acorde si sa supervizeze utilizarea facilitatilor acordate, se arata in comunicatul FIC. "Procesul consultativ a fost eficient desi a fost organizat intr-o perioada foarte scurta de timp, iar FIC a apreciat ca ni s-a oferit posibilitatea de a ne exprima parerile cu privire la acest proiect de lege," se arata in comunicatul organizatiei.

Desi proiectul de lege, care urmeaza sa fie publicat pentru consultatii publice pe pagina de internet a guvernului saptamana viitoare, include o parte din recomandarile FIC, cum ar fi asigurarea continuitatii investitiilor demarate conform legislatiei in vigoare (n.r.:legea nr.332/2001), un numar de recomandari au ramas a fi incorporate in cadrul normelor de aplicare a legii.

Aceste norme de aplicare trebuie sa fie elaborate in paralel, astfel incat ele sa fie operationale la foarte scurt timp de la data intrarii in vigoare a legii, mai arata pozitia FIC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri