Revizuirea ratingului Romaniei de la stabil la pozitiv de catre agentia de evaluare Standard and Poors este un fapt firesc, datorita evolutiilor bune macroeconomice si in ceea ce priveste datoria externa a tarii, a apreciat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR
'Datoria externa a Romaniei, care desi in ultimii ani a crescut, este inca cu mult sub plafonul acceptat de Uniunea Europeana, adica 60 la suta din PIB. Ei bine, datoria externa a Romanie este cu mult sub acest plafon, deci este un fapt fireasca anuntul facut marti de Standard & Poos privind imbunatatirea calificativului pentru Romania de la stabil la pozitiv, ca urmare a imbunatatirilor structurale institutionale si economice inregistrate pe fondul pregatirilor de aderare la Uniunea Europeana', a declarat pentru Rompres Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu a apreciat ca discutiile oficialilor BNR cu expertii Standard au fost intelese corect si apreciate de acestia realist. Cred ca dialogul argumentat pe care l-a avut Banca Nationala, prin vocea prim-viceguvernatorului Florin Georgescu, cu agentia Standard a fost inteles asa cum se cuvine. Asa ca iata, pe buna dreptate, notele financiare corelate creditelor tarii au fost reafirmate de acestia, creditele pe termen lung in valuta pastrandu-si in continuare ratingul BBB minus, iar creditele pe termen scurt ratingul A-3. Ratingul creditelor pe termen lung in lei a fost, de asemenea, reafirmat cu BBB, iar crditele pe termen scurt in lei au in continuare A-3, a spus Vasilescu.

'Aceasta inseamna ca, in continuare, noi suntem in crestere de nota, sigur ca daca privim spre varf ar trebui sa avem trei de A (AAA), dar agentiile de rating utilizeaza mai multe note intermediare, dintre care iata ca avem si un A-3 care reprezinta prima categorie de rating de sus. Este limpede ca noi crestem, ca am plecat de la categoriile inferioare, am urcat la B si iata ca avem chiar un rating de trei de B, adica aceasta inseamna nivelul cel mai de sus al celei de-a doua categorii.', a subliniat Adrian Vasilescu.

In ceea ce priveste efectul cresterii cererii interne si a creditului neguvernamental asupra deficitului de cont curent, evidentiat de analistii agentiei de evaluare, a spus Vasilescu, acesta a fost subliniat si de BNR chiar prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu. Acesta a subliniat in mod repetat aceasta realitate, adica aceea ca in Romania cererea interna creste cu o viteza mult mai mare decat oferta interna, de bunuri si produse si ca creditul este unul dintre instrumentele care contribuie la accelerarea cererii interne.

'Un lucru este limpede - Banca Centrala a luat foarte multe masuri pentru temperarea creditului, nu pentru blocarea lui. S-a schimbat raportul intre creditul in valuta si creditul in lei la nivelul creditului neguvernamental, in sensul ca in timp ce nivelul creditelor in valuta a scazut, nivelul creditelor in lei a urcat fara sa fie blocat creditul in valuta, adica trendul creditului in valuta a ramas pozitiv, dar nivelul acestui credit a scazut in comparatie cu nivelul creditului in lei care a urcat', a subliniat Adrian Vasilescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri