Sindicalistii de la Cartel Alfa ameninta cu reluarea protestelor, daca Guvernul trimite la Monitorul Oficial modificarile aduse Codului Muncii si aprobate, saptamana trecuta de catre Executiv, pentru ca actul normativ nu are avizul Consiliului Economic si Social
"Cerem premierului sa nu publice modificarile din Codul Muncii inainte sa fie discutate in CES", a declarat, citat de NewsIn, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Confederatia sindicala considera ca guvernul va face o "greseala de proportii" daca va publica modificarile aduse Codului Muncii, fara avizul CES, conform procedurilor legale, a precizat, intr-o conferinta de presa, Hossu. Liderul sindical a spus ca executivul si-a dat avizul pe un text incomplet, "ceea ce ridica un mare semn de intrebare".

Modificarile din Codul Muncii incurajeaza discriminarea in ceea ce priveste salarizarea si se incearca neasumarea raspunderii pe care angajatorii o au in politica concedierilor, sustine Bogdan Hossu. Astfel, conform liderului de sindicat modificarile de la aliniatul 2, articolul 6, vin in contradictie cu observatiile pe care Comisia Europeana le-a facut la ultimul raport. "Cartel Alfa" propune ca textul legii sa contina si referiri la dreptul la plata egala nu numai pentru munca egala, ci si pentru munca de valoare egala, asa cum prevede legea 202/2002, privind egalitatea de sanse intre femei si barbati.

Un alt articol contestat este cel referitor la concedierea salariatilor. La articolul 65, textul aprobat de guvern spune ca angajatorul poate concedia un salariat "ca urmare a unor motive care nu tin de persoana acestuia". Sindicatul propune ca angajatorul sa poata face concedieri "ca urmare a dizolvarii, a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii".

"O astfel de modificare lasa la latitudinea angajatorului cazurile de incetare a contractului individual de munca pentru motive care nu tin de persoana salariatului, ceea ce este inadmisibil si totodata aduce atingere principiului stabilitatii in munca", considera Bogdan Hossu.

Conform modificarilor aduse Codului Muncii, angajatorii au obligatia sa notifice in scris decizia de a face concedieri colective si sa se consulte cu sindicatele pentru a gasi solutii si mijloace de evitare a concedierilor.

Modificarile la Codul Muncii mai reglementeaza si stabilirea vechimii in munca. Pana la 31 decembrie 2008 vechimea in munca se va proba cu carnetul de munca. in lipsa carnetului, vechimea in munca se va stabili in instanta. Angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor pana la 30 iunie 2009. Inspectoratele de munca ce detin carnete de munca le vor elibera pana la aceeasi data.

Noile reglementari mai prevad si plata egala atat a salariatilor cu contract de munca permanent, cat si a celor cu contract pe durata determinata, care desfasoara o activitate similara. De asemenea, orice discriminare intre femei si barbati la stabilirea drepturilor salariale pentru aceeasi activitate este interzisa.

In ceea ce priveste activitatea de noapate, durata normala de lucru nu va fi mai mare de opt ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de trei luni. Cei care desfasoara o activitate de noapte in conditii speciale, nu vor munci mai multe de opt ore pe parcursul a 24 de ore.Muncitorii angajati cu o fractiune de norma nu mai sunt obligati sa munceasca un minim de doua ore pe zi si de zece ore pe saptamana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri