Procurorii DIICOT au finalizat urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata a lui Dinu Patriciu si a altor 11 persoane acuzate in acele capitole din Rompetrol care privesc manipularea pietei de capital si creanta Libia, potrivit unui comunicat al Parchetului General.
Parchetul a trimis in justitie, asa cum se stia deja, doar acele capitole ale Rompetrol care se refera la creanta Libia si manipularea pietei de capital.

De asemenea, comunicatul remis NewsIn cu privire la garantarea dreptului de aparare si exercitarea acestuia de catre invinuiti si inculpati, ca invinuitilor si inculpatilor li s-a asigurat asistarea, potrivit legii, astfel incat acestia, personal sau prin intermediul aparatorilor alesi, au formulat cereri, exceptii, obiectiuni si au depus memorii, avand acces la actele si lucrarile dosarului cauzei, atat din dispozitia procurorului, cat si a instantei de judecata (care a aprobat fotocopierea dosarului), sens in care administrarea probelor s-a realizat cu exercitarea deplina a garantiilor procesuale prevazute de lege.

Dosarul a fost inaintat Tribunalului Bucuresti, spre competenta solutionare. Totodata, insa, procurorii continua cercetarile in aceasta cauza complexa si sub aspectul altor fapte, materialul de urmarire penala fiind disjuns, atat cu privire la o parte din inculpatii deja deferiti justitiei, cat si cu privire la alte persoane ce au aderat sau au sprijinit grupul de criminalitate organizata.

Gabriela Victoria Anghelache, presedinte CNVM, a fost trimisa in judacata pentru fals intelectual, favorizare a infractorului si pentru aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Presedintele CNVM, inculpat in Rompetrol: Nu stiu nimic

Presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache, a declarat pentru agentia NewsIn, ca nu i s-a adus inca la cunostinta trimiterea ei in judecata, in dosarul Rompetrol.

"Nu stiu nimic", a declarat surprinsa Gabriela Anghelache. "Am depus luni, 4 septembrie, o cerere prin care am solicitat audierea unor martori si disjungerea dosarului pentru ca Popovici a recunoscut ca este scrisul ei si eu nu am participat la intocmirea acelor documente. Nu am primit niciun raspuns la cererea mea", a adaugat Anghelache.

Procurorii DIICOT au finalizat urmarirea penala si au dispus, vineri, trimiterea in judecata a lui Dinu Patriciu si a altor 11 persoane, printre care si presedintele CNVM, acuzate in acele capitole din Rompetrol care privesc manipularea pietei de capital si creanta Libia, anunta un comunicat al Parchetului General. Presedintele CNVM este acuzat de fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Falsul intelectual se refera la documentul pe care investigatorii l-au solicitat in timpul anchetarii celor intamplate pe piata de capital in momentul listarii societatii Rompetrol. Anghelache ar fi modificat si cenzurat "Istoricul tranzactiilor", act ce cuprinde toate tranzactiile efectuate pe bursa in inetrvalul 7 - 15 aprilie 2004, omitand premeditat inserarea unor date.

De asemenea, este acuzata de favorizarea infractorului, intrucat procurorii sustin ca aceste modificari ar fi avut scopul sa "zadarniceasca urmarirea penala" a lui Dinu Patriciu si a partenerilor sai de dosar. A treia acuzatie este de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, grupul fiind cel al lui Dinu Patriciu, Philip Stephenson si Colin Hart, in scopul manipularii pretului actiunilor RRC si folosirii de informatii privilegiate cu consecinta spalarii banilor rezultati din aceste infractiuni prin conturile persoanelor fizice sau juridice afiliate grupului Rompetrol.

Fata de inculpata Anghelache Gabriela Victoria sunt aplicabile si prevederile art. 33 lit. a Cp intrucat a savarsit mai multe infractiuni inainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele. Dosarul a fost inaintat spre solutionare Tribunalului Bucuresti si are primul termen, in 2 octombrie. Totodata, insa, procurorii continua cercetarile in aceasta cauza complexa si sub aspectul altor fapte, materialul de urmarire penala fiind disjuns, atat cu privire la o parte din inculpatii deja deferiti justitiei, cat si cu privire la alte persoane ce au aderat sau au sprijinit grupul de criminalitate organizata.

Mandatul presedintelui CNVM se incheie cu o zi inainte de primul termen in dosarul Rompetrol. Anghelache detine din 27 iunie 2001 mandatul de presedinte al CNVM, si urmeaza sa paraseasca aceasta functie la 1 octombrie. Inainte, timp de un an, a fost vicepresedinte al acestei institutii. In acelasi dosar mai sunt invinuiti si alti angajati ai CNVM, care stiau sau au fost complici la manipularea pietei de capital, una dintre acuzatiile aduse in dosarul Rompetrol, .in legatura cu listarea la bursa a societatii.

Paul Miclaus, vicepresinte CNVM, a fost invinuit, in 14 februarie 2006, de favorizare a infractorului si de aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat de cei din conducerea Rompetrol, Dinu Patriciu, Philip Stephenson, Colin Hart si mai multi brokeri, pentru a manipula piata bursiera. Victor Eros, comisar CNVM, a fost acuzat, in 5 iulie, de aderare la grupul infractional organizat, pentru a manipula piata bursiera, de cei din conducerea Rompetrol. A doua acuzatie este de aderare sau sprijinire a unui grup infractional.

Elena Albu, sefa Corpului de control din CNVM, a fost invinuita, in 27 iulie, de favorizare a infractorului si de aderare sau sprijinire a unui grup infractional .

Analistii bursieri: Procesul Rompetrol va influenta cotatiile RRC

Trimiterea in instanta a dosarului Rompetrol, vineri, a fost perceputa pozitiv de catre piata, deoarece cotatia titlurilor Rompetrol Rafinare a crescut cu 2,18% fata de sedinta anterioara, iar evolutia viitoare a actiunilor va fi influentata de noutatea informatiilor, sunt de parere analistii.

"Vestea trimiterii in instanta a lui Dinu Patriciu a fost perceputa de piata ca fiind pozitiva. Astfel, se pune capat unei perioade lungi de asteptare si de hartuire", a comentat brokerul societatii de intermediere Intercapital Invest, Mihai Piscan. "Din punct de vedere al companiei, este o victorie. Oricum, procesul va fi de durata, iar influentele vor exista, la nivelul cotatiilor", a adaugat Piscan.

Directorul casei de brokeraj Elda Invest, Adrian Manaila, considera ca era de asteptat sa se ajunga la aceasta etapa. "Informatia este inclusa in pret. Nu e nicio noutate si nu cred ca va afecta evolutia cotatiilor societatii. Probabil ca, daca in timpul procesului vor aparea date noi, pretul actiunilor va fi afectat", a adaugat Manaila.

"Odata cu acesta decizie s-a terminat cu incertitudinea. In instanta se va decide vinovatia sau nevinovatia celor implicati", a declarat brokerul de la Prime Transaction, Liviu Avram. In ceea ce priveste evolutia actiunilor, el considera ca evolutia de azi poate fi una de moment, dar oricum, procesul va influenta cotatiile titlurilor Rompetrol Rafinare Constanta.

Parerea lui Avram este impartasita si de presedintele BT Securities, Rares Nilas. "Trimiterea in instanta a dosarului lui Dinu Patriciu apropie foarte mult momentul solutionarii situatiei de incertitudine care a existat pana acum. Acesta decizie este perceputa ca un element pozitiv pentru societate, fapt care s-a observat si in timpul sedintei bursiere, cand cotatia actiunilor a crescut", a declarat Nilas.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri