Datele centralizate la Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) indica faptul ca peste 39% din totalul societatilor nou-infiintate in luna ianuarie 2003 au drept principal domeniu de activitate comertul cu amanuntul si cu ridicata. Pe locul doi, cu o pondere de 15,5%, se situeaza societatile cu profil de prestari servicii.

Comerciantii si prestatorii de servicii sunt urmati de industriasi (11,6% din totalul companiilor inmatriculate), constructori si agentii imobiliari (11,5%) si de transportatori (10%). ONRC precizeaza ca repartizarea - evidentiata si in graficul alaturat - a fost facuta in functie de obiectul principal de activitate declarat de investitori in momentul inmatricularii.

Capitalul mediu pe societate scade vertiginos

Potrivit datelor comunicate de ONRC, valoarea medie a capitalului subscris a scazut, de la o medie de 375,8 milioane lei/societate in primele noua luni ale lui 2004 la 132,6 milioane lei/societate in ianuarie 2005. In prima luna din acest an, pentru 7.535 de societati comerciale a fost subscris un capital social in valoare totala de 995,8 miliarde de lei. Interesant este ca, din punctul de vedere al formei de organizare, societatile cu raspundere limitata (SRL) domina ca numar - 7.483, ponderea acestora fiind de peste 99%, in timp ce societatile pe actiuni (SA) domina ca volum al capitalului subscris, in valoare de 685,6 miliarde de lei (in SRL-uri a fost subscris un capital de 310,1 miliarde de lei). Ca o concluzie, putem spune ca investitorii prefera sa-si infiinteze companii organizate ca SRL si SA, mai mult decat in celelalte forme, cum ar fi societati in nume colectiv (SNC), societati in comandita pe actiuni (SCA) sau societati in comandita simpla (SCS).

Ponderea liber-profesionistilor se reduce drastic

Din totalul de 10.148 inmatriculari la Registrul Comertului, 2.609 reprezinta liber-profesionistii inregistrati ca persoane fizice (PF) sau asociatii familiale (AF). Daca in primul trimestru din 2004 ponderea acestora in totalul inmatricularilor era de peste 47%, in prima luna din 2005 reprezentativitatea liber-profesionistilor a scazut la 25,7% din punct de vedere numeric. Iar daca in clasamentul general al inmatricularilor comerciantii din categoria PF+AF ocupau in mod traditional primul loc din punct de vedere numeric, acum, acestia totalizeaza putin peste 2.600 inmatriculari. Persoanele fizice si asociatiile familiale inregistrate in ianuarie 2005 se regasesc in numar mare in principalele ramuri ale industriei (insumand 344 de agenti), in special prelucrarea lemnului si productia de mobilier (in total 133), industria alimentara si a bauturilor (83) sau confectiile metalice (38). Intreprinzatorii inregistrati ca PF sau AF sunt bine reprezentati si in celelalte domenii de activitate, precum transporturi, posta si telecomunicatii (349), prestari de servicii profesionale sau catre populatie (236), constructii & imobiliare (179), agricultura, silvicultura si pescuit (in total 138). Dar cei mai multi agenti din aceasta categorie - in total 1.214 - se regasesc tot in domeniul comertului cu amanuntul si cu ridicata, inclusiv vanzarea, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor.

Situatia preschimbarilor de certificate se mentine "albastra"

In urma modificarilor legislative intervenite in materia inregistrarilor de firme, 655.089 companii au fost puse in situatia de a-si preschimba certificatele de inmatriculare cu noile certificate de inregistrare. Insa, potrivit datelor centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului, pana la 31 decembrie 2004, numai 390.174 firme reprezentand mai putin de 60% din total au dat dovada de disciplina preschimbandu-si documentele de inmatriculare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri