Productia industriala a crescut in februarie, fata de ianuarie, ca serie bruta cu 8,1%, in timp ce, raportat la februarie 2015 avansul a fost de 0,8%, a anuntat INS, citat de Mediafax.

Ajustat la numarul de zile lucratoare si sezonalitate, indicatorul a crescut cu 1%, fata de ianuarie, si a scazut cu 0,2% fata de februarie 2015. Cresterea fata de aceeasi luna de anul trecut a fost sustinuta de industria prelucratoare (+2,3%), in timp ce industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 17,4%, respectiv cu 7,5%.

Ca serie ajustata, productia industriala a scazut cu 0,2% ca urmare a scaderii industriei extractive (-13,5%) si a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-8,8%). Industria prelucratoare a crescut cu 1,8%.

In primele doua luni din 2016, productia industriala a scazut, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata, cu 0,5%. Evolutia a fost influentata de scaderea industriei extractive (-14,7%) si a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5%). Industria prelucratoare a crescut cu 0,5%.

Tinand cont de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in ianuarie-februarie, productia a scazut pe fondul dimiminuarii industriei extractive (-14,2%) si a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,1%). Industria prelucratoare a inregistrat o crestere de 1%.

Cifra de afaceri din industrie a crescut in februarie cu 6,6% fata de aceeasi luna de anul trecut

Cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa), in termeni nominali, a crescut in februarie atat fata de luna precedenta, cu 11,9% cat si fata de luna corespunzatoare din anul precedent, cu 6,6%.

Fata de februarie 2015, avansul din acest an a fost determinat de cresterile din industria prelucratoare (+7,7). Pe de alta parte, industria extractiva a scazut cu 20,7%, se arata intr-un comunicat de marti al Institutului National de Statistica.

Pe marile grupe industriale cresteri au inregistrat industria bunurilor de folosinta indelungata (+23,8%), industria bunurilor de capital (+12,2%), industria bunurilor de uz curent (+10,8%) si industria bunurilor intermediare (+2,8%). Scaderi a inregistrat industria energetica cu 19,2%.

In primele doua luni ale anului, afacerile din industrie au crescut cu 2,2%. Evolutia a fost sustinuta de industria prelucratoare (+3,1%), in timp ce industria extractiva a scazut cu 17,8%.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (+18,2%), industria bunurilor de capital (+8,2%) si industria bunurilor de uz curent (+4,2%). Scaderi s-au inregistrat in industria energetica (-14,9%) si industria bunurilor intermediare (-2,4%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri