Productia industriala a crescut in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 4,7%, respectiv cu 4,8%, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Evolutia s-a datorat avansului industriei prelucratoare (6,1% ca serie bruta si 6% serie ajustata) si a industriei extractive (5,6% brut si 3,8% ajustat). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 5,4% ca serie bruta si cu 5,6% ca serie ajustata, conform Mediafax.

Pe marile grupe industriale, ca serie bruta s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,1%), in industria bunurilor de capital (+8,5%), in industria bunurilor intermediare (+7,2%) si in industria bunurilor de uz curent (+1,8%). Industria energetica a scazut cu 6,1%.

Ca serie ajustata, industria bunurilor de folosinta indelungata a urcat cu 14,7%, industria bunurilor de capital cu 10,4%, industria bunurilor intermediare cu 5,2% si industria bunurilor de uz curent cu 2%. Industria energetica s-a redus cu 5,6%.

In martie 2013, productia industriala a crescut fata de februarie atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 5,7%, respectiv cu 0,3%.

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a crescut cu 1,3% ca serie bruta, respectiv cu 5,5% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Guvernul se leapada de recesiune: "Suntem in grafic!"