Productia industriala a crescut in primul semestru cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, sustinuta de evolutia industriei prelucratoare si a celei extractive, potrivit datelor INS.

Productia din industria prelucratoare a inregistrat in primele sase luni un avans, ca serie bruta, de 7,5%, iar cea extractiva de 6,2%, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 6%, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Institutul National de Statistica (INS), conform Mediafax.

"Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri in industria bunurilor de folosinta indelungata (11,8%), industria bunurilor de capital (10,7%), industria bunurilor intermediare (6,7%) si in industria bunurilor de uz curent (3,3%). Industria energetica a scazut cu 5,5%", se mentioneaza in comunicat.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, avansul productiei s-a bazat pe cresterea din industria prelucratoare cu 8,3% si industria extractiva cu 5,3%. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 6,4%.

Au fost consemnate cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (12,9%), a bunurilor de capital (12,3%), cea a bunurilor intermediare (4,7%) si in industria bunurilor de uz curent (3,3%), insa industria energetica a inregistrat o scadere de 5,1%.

In iunie, productia industriala a crescut fata de mai cu 0,7% ca serie bruta si cu 5,7% ca serie ajustata. Comparativ cu iunie 2012, cresterea a fost de 5% ca serie bruta si 7,6% ca serie ajustata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ce ne spune aceasta cifra: cu cat a crescut productia industriala