Productia industriala a urcat cu 6,1%, sustinuta de industria prelucratoare si cea extractiva

Productia industriala, serie bruta, a urcat cu 6,1% anul trecut comparativ cu 2013, sustinuta de cresterile din industria prelucratoare si din cea extractiva, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut, potrivit datelor INS.

Astfel, productia in industria prelucratoare a crescut anul trecut cu 7,5%, iar cea din industria extractiva cu 1%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). In perioada mentionata, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 4,7%, scrie Mediafax.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+11,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+3,9%) si industria bunurilor de uz curent (+3,2%). Doar, industria energetica a inregistrat o scadere de 2,6%.

In luna decembrie a anului trecut, comparativ cu noiembrie, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 13,1%, pe fondul reducerii inregistrate de industria prelucratoare (-16,1%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au crescut cu 9% si, respectiv, cu 7,9%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata (-29,8%), industria bunurilor intermediare (-17,8%), industria bunurilor de capital (-16,3%) si industria bunurilor de uz curent (-7,9%). Industria energetica a crescut cu 6,4%.

Citeste si:
O firmă românescă produce kituri de lămpi UVC împotriva virusurilor
Compania românescă Blue...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 0,3%, din cauza scaderii industriei prelucratoare (-0,7%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au crescut cu 5,6%, respectiv cu 1%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+4,1%), industria bunurilor intermediare (+1,9%) si industria bunurilor de uz curent (+0,7%) si scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-8,2%) si in industria energetica (-0,2%).

Comparativ cu decembrie 2013, productia industriala a crescut cu 3,1% ca serie bruta si cu 3,1% ca serie ajustata, sustinuta de industria prelucratoare (+4,5% brut si +4,2% ajustat) si de industria extractiva (+4% brut si +3,7% ajustat). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 7,1% ca serie bruta si cu 7% ca serie ajustata.

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in: industria bunurilor de capital (+6,7% brut si +10,3% ajustat), industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,7% brut si +2,7% ajustat), industria bunurilor intermediare (+4,6% brut si +3,8% ajustat). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 1,1% ca serie bruta, dar a scazut cu 0,6% ca serie ajustata, in timp ce industria energetica a scazut cu 5,5% brut si cu 5,2% ajustat.

Citeste si:
O nouă uzină Porsche va fi construită în Slovacia
O nouă uzină Porsche va fi...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri