Societatile comerciale care acorda microcredite trebuie sa aiba un capital social minim de 200.000 euro sau echivalentul in lei, se arata in proiectul de lege privind societatile de microfinantare, elaborat de Agentia Nationala pentru IMM-uri si Ministerul Economiei. Persoanele fizice sau juridice nu pot solicita microcredite peste limita sumei de 25.000 euro sau echivalentul in lei, cu o perioada de rambursare de maximum 60 de luni. Pentru a beneficia de o microfinantare, solicitantul trebuie sa dezvolte proiecte, activitati sau afaceri de dezvoltare economica sau comunitara. Cererea de microcreditare trebuie sa fie insotita de o propunere fundamentata pentru initierea si dezvoltarea unei activitati aducatoare de profit.

Nu pot fi acordate credite ipotecare

In noua lege se prevede ca o societate de microfinantare nu poate acorda credite ipotecare si nici credite de consum. Firmele de microcreditare vor trebui sa furnizeze informatii referitoare la riscul bancar sau creditele acordate Centralei Riscurilor Bancare, Biroului de Credit sau altor agentii de credit. Persoanele care solicita un microcredit vor depune o cerere, iar societatile de microfinantare vor fi obligate sa formuleze un raspuns in termen de 30 de zile. Contractul de microcredit va trebui sa contina dispozitii referitoare la dobanda, dobanzile penalizatoare, comisioanele si tarifele aplicabile, modul de plata a imprumuturilor, garantiile reale sau personale si clauza de confidentialitate. Firmele de microcreditare se pot constitui in asociatii profesionale care sa le reprezinte interesele colective, precum si interesele beneficiarilor de microcredite, fata de autoritati. Beneficiarii au dreptul de a rambursa anticipat microcreditul primit, iar acest lucru trebuie prevazut in contract printr-o clauza distincta.

Imprumuturi de circa 2,8 miliarde de euro

Conform unor statistici publicate in expunerea de motive a legii, peste 110.000 de persoane intentioneaza sa imprumute in scopul dezvoltarii de afaceri sume de pana la 25.000 de euro. In Romania, microfinantarea are un portofoliu de credite de circa 53,6 milioane de dolari, fiind acordate peste 13.500 de imprumuturi, cu o valoare medie de 4.000 euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri