Din totalul pagubelor produse de inundatiile din 2005 din Romania, in valoare de 1,5 miliarde euro, erau acoperite, prin polite de asigurare, doar daune in valoare de 12 milioane euro (0,8%),potrivit directorului departamentului de riscuri de catastrofa al Munich Re, Anselm Smolka
"Prin comparatie, in cazul uraganului Katrina, din SUA, din 2005, din totalul pagubelor inregistrate, aproximativ o treime erau acoperite prin polite de asigurare", a declarat, citata de NewsIn, Anselm Smolka. "In ceea de priveste programele de prevenire si de reducere a efectelor catastrofelor naturale, statul ar trebui sa scuteasca de taxe rezervele de catastrofa pe care companiile de asigurari si le formeaza din primele de asigurare incasate pe politele de asigurare a proprietatilor", a adaugat reprezentantul Munich Re. "De asemenea, pentru a ii incuraja pe cetateni sa recurga la polite de asigurare, statul ar trebui sa acorde facilitati fiscale celor care cumpara astfel de asigurari", a mai spus Smolka.

"Implicarea statului, in aceasta chestiune, ar trebui sa se manifeste printr-o reglementare stricta a standardelor de constructie si a celor din domeniul lucrarilor funciare, prin reglementarea si supravegherea eficienta a institutiilor financiare implicate. Statul nu ar trebui sa se implice in reasigurarea programelor de gestionare a riscurilor de catastrofa decat in cazuri foarte grave", a mai spus Anselm Smolka. Declaratiile au fost facute la Forumul International al Riscurilor de Catastrofa (ICAR), desfasurat in ultimele doua zile la Bucuresti.

Munich Re este unul dintre cei mai mari reasiguratori pe plan mondial, al doilea reasigurator al Germaniei si una dintre cele mai vechi companii de profil, fiind infiintata in 1880. Munich Re are aproximativ 5.000 de clienti din 160 de tari si a fost cotata recent de Moody's cu ratingul Aa3 (excelent).

20 de euro, asigurarea obligatorie

Potrivit proiectului de implementare a obligativitatii asigurarii locuintei, elaborat de guvern, valoarea maxima a asigurarii obligatorii va fi echivalentul in lei, la cursul BNR valabil in momentul contractarii politei de asigurare obligatorie a locuintei, a sumei de 20.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip A (cladiri cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic), pentru care se plateste o prima anuala de 20 euro, sau a sumei de10.000 de euro, pentru fiecare locuinta de tip B (cladiri cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament chimic si/sau termic), pentru care se plateste o prima anuala de 10 euro.

Proprietarii care vor dori o valoare de despagubire mai mare decat suma stabilita de Guvern, vor putea incheia o asigurare facultativa. Cei care au deja incheiata o polita de asigurare nu vor fi obligati sa incheie un alt contract de asigurare, asiguratorul urmand sa cedeze, din valoarea primei incasate, suma de 20 de euro, catre pool-ul care va fi infiintat in scopul implementarii acestui proiect.

Potrivit reprezentantilor MAI, asigurarea obligatorie a locuintei ar putea intra in vigoare incepand cu semestrul II al anului 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri