Rezervele internationale ale bancii centrale au sarit de 13,6 miliarde de euro
La finele lunii martie 2005 rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul a 12,562 miliarde euro, in crestere cu 554,6 milioane euro, arata un comunicat al bancii.

Intrarile de valuta in vistieria BNR, de 933,9 milioane euro, au venit in principal din cumparari ale bancii centrale din piata valutara, si apoi din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale sau cedari de valuta la rezerva statului.

Iesirile au fost si ele insemnate. Acestea s-au cifrat la 379,3 milioane euro, reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, plati cotizatii, comisioane bancare si altele.

Rezerva de aur s-a mentinut la 105 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,114 miliarde euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (valute plus aur) sa se situeze la peste 13,67 miliarde euro.

Pana la sfarsitul anului 2005, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1,196 miliarde euro, fata de 1,26 miliarde euro la sfarsitul lui februarie.

Interventii pentru slabirea leului


In conditiile surplusului de valuta de pe piata, evolutia descendenta a monedei nationale per totalul lunii este explicata doar de interventiile bancii nationale.

La 1 martie cursul euro era de 36.231 lei. In ultima zi a lunii trecute moneda euro ajungea la 36.825 lei, reprezentand cursul maxim de luna trecuta. Moneda europeana a cazut de trei ori sub pragul de 36.000 de lei, cel mai slab curs fiind inregistrat in 8 martie cand valora 35.897 lei.

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), au avansat in luna februarie, cu 738,8 milioane de euro, depasind pragul de 12 miliarde de euro, in principal in urma cumpararilor de valuta.

Dobanda de referinta, 8,45%

In alta ordine de idei, pentru luna aprilie 2005, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 8,45% pe an, a anuntat, ieri, banca centrala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri