Noua guvernare a Romaniei, aderarea tarii la Uniunea Europeana si stabilitatea monedei nationale au contribuit la perceperea unui climat investitional pozitiv de catre aproape trei sferturi (70%) din investitorii germani intervievati de Societatea Germana de Cooperare Tehnica.
Cliamtul investitiilor din Romania in anii 2005 si 2006 este apreciat de 70% dintre investitori germani drept pozitiv, in timp ce nici unui dintre respondenti nu considera negativ mediul economic, arata un sondaj efectuat de programul german WBF/GTZ de promovare economica, informeaza NewsIn.

Aproape o cincime (19%) dintre persoanele intervievate au afirmat ca mediul economic a ramas neschimbat, iar 5% au declarat ca Romania a evoluat foarte bine. Conform, studiului, 75% din investitorii germani privesc cu optimism viitorul Romaniei, dar la modul general doar 7% vad sumbre perspectivele Romaniei.

"Motivele principale ale schimbarii in bine se regasesc in modificarile de ordin general din mediul politic. Se pare ca noua guvernare se bucura de un bonus de incredere, care merge mana in mana cu aderarea Romaniei la UE si cu revenirea la stabilitate a valutei romanesti in raport cu euro si dolarul american. Puterea de cumparare crescanda le da investitorilor sperante in viitor. Astfel, se poate considera ca aceasta tendinta va continua si in 2006, atata timp cat certurile de moment din coalitie nu au repercusiuni negative si nu dau semnale de alegeri anticipate respectiv de inlocuire a guvernului", se arata in studiul citat.

Aproximativ doua treimi (63%) dintre investitori considera ca in anul 2006 va avea loc o evolutie a ramurii in care activeaza, in timp ce doar 11% vad o situatie in scadere. Un procent foarte mic (4%) de investitori germani vad o situatie la fel de proasta, iar 22% apreciaza mediul investitional ca fiind la fel de bun.

Potrivit studiului, pentru investitori au inceput sa apara probleme pe piata muncii: "Daca in trecut tara Carpatilor era vazuta ca o economie si o zona de investitii cu forta de munca cu o calificare buna spre foarte buna, intre timp sunt tot mai auzite vocile care vorbesc si se plang de lipsa personalului calificat si de sistemul educational precum si de dificultatea de a gasi personalul cu cunostinte tehnice. Aceasta intorsatura trebuie sa dea de gandit Romaniei atat in privinta industriei cat si ca tara agrara". In ceea ce priveste fiscalitatea din Romania, niciunul (0%) dintre investitori nu considera ca legislatia fiscala nu este suficient de transparenta, 38% afirma ca transparenta acesteia este satisfacatoare, 30% o vad redusa, iar 10% o apreciaza drept foarte redusa.

Siguranta planificarii legislatiei fiscale romanesti este extrem de scazuta pentru 29% din respondenti, scazuta pentru 34%, convenabila pentru 28%, sporita pentru 7% si extrem de sporita pentru 2%. "Cu toate acestea, dupa cate se pare, si in aceasta chestiune se poate vorbi despre intelegeri eroante, respectiv interpretari eronate in cadrul autoritatilor financiare locale, ceea ce este un element decisiv in sustinerea unei evaluari partial negative", se arata in studiu.

Definitia costurilor deduse din impozite era satisfacatoare pentru jumatate (49%) dintre respondenti, insuficienta pentru 31%, complet insuficienta pentru 10%, clara pentru 10%. Pentru mai mult de doua treimi (76%) din investitori situatia din sistemul bancar din Romania s-a imbunatatit, pentru 21% a ramas nemodificata, iar pentru 3% s-a inrautatit. "Cu exceptia taxelor respectiv a dobanzilor ridicate, care sunt in majoritatea covarsitoare considerate un punct nevralgic, tema legata de banci si de tranzactiile monetare pare sa fi intrat in normal", considera autorii studiului.

Garantarea drepturilor legale este insufiecienta pentru majoritatea (54%) respondentilor, satisfacatoare pentru 10%, complet insuficienta pentru 11%, suficienta pentru 24%. "Principiul statului de drept care se refera la acordarea prezumtiei de nevinovatie - in opinia catorva dintre cei chestionati - nu ar fi inca general valabil in Romania. De asemenea, s-ar constata un decalaj intre marile orase si provincie", comenteaza autorii. Administratia de cadastru si de carte funciara s-a imbunatatit pentru majoritatea (54%) investitorilor germani, s-a inrautatit pentru 6%, iar pentru 40% nu s-a modificat. Aspectele critice sunt birocratia excesiva, coruptia partiala si faptul ca raporturile juridice nu sunt clarificate, ceea ce face imposibila retrocedarea la nivel agricol.

Doar 22% dintre cei intervievati considera criminalitatea o mare problema in Romania, pentru 42% nu constituie o problema, iar pentru 36% este problematica.Reglementarile de protectie a proprietatii private sunt total insuficiente pentru 13% dintre respondenti, insuficiente pentru 36%, suficiente pentru 27%, satisfacatoare pentru 7%, irelevante pentru 15%.Diferitele modificari aduse in organizarea privatizarii au avut efecte avantajoase pentru 33% dintre investitorii germani, niciun efect pentru 60%, efecte negative pentru 5% si foarte negative pentru 2%. Programul a fost finantat de catre Republica Federala Germania si este efectuat de catre Societatea Germana de Cooperare Tehnica. Sondajul a fost efectuat in intervalul august/septembire 2005 si au fost intervievate 1.000 de companii cu participare de capital germana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri