Pentru economia romaneasca nu exista alternativa mai buna la o combinatie de politici monetare, fiscale si salariale echilibrate si sanatoase, cu o crestere a salariilor in functie de productivitate, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.
Ritmul de crestere a salariilor ar trebui sa fie inferior sporului productivitatii muncii, pentru ca o eventuala relaxare a politicilor fiscale si salariale, cresterea deficitului de cont curent si preturile administrate pot duce la reinflamarea inflatiei, a spus guvernatorul Isarescu citat de NewsIn.

in ciuda temperarii inflatiei, membrii consiliului de administratie al bancii centrale raman rezervati in privinta evolutiilor viitoare si considera ca, in privinta inflatiei din perioada urmatoare, exista patru riscuri majore. O eventuala relaxare mai ampla a politicii fiscale - "mai ales in eventualitatea organizarii de alegeri in orizontul de prognoza" - si majorarile salariale prea mari, sunt pericole serioase. "Dorim ca majorarea salariilor sa fie sub ritmul de crestere a productivitatii muncii", a declarat Isarescu.

Celelalte riscuri sunt legate de cresterea deficitului de cont curent la niveluri nesustenabile - "a carui eventuala corectare ar reinflama ritmul de crestere a preturilor" si de incertitudinile privind calendarul sau dimensiunile ajustarilor de preturi administrate si in privinta evolutiei preturilor volatile ale marfurilor alimentare, se arata in raportul trimestrial asupra inflatiei prezentat marti.

"Viitorul nu este unul roz. Nu ne permitem nici o bruma de euforie sau de relaxare", a precizat Isarescu. El a mentionat ca politicile restrictive ale bancii centrale au avut efecte bune si "nu au omorat cresterea economica". "Anul 2006 va ramane in istorie drept primul an in care ne-am apropiat de o inflatie europeana", a mai spus guvernatorul bancii centrale.

Ultima estimare a bancii centrale asupra inflatiei din acest an, anuntata in luna august, era de 6,1%. La sfarsitul lunii octombrie, inflatia anuala a scazut pana la 4,8%, mai mica decat prognozase conducerea bancii centrale. Inflatia estimata pentru acest an reprezinta putin peste jumatate din cea din 2005, cand s-a inregistrat o crestere a preturilor de consum de 8,6%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri