Produsul intern brut (PIB) in primele noua luni ale anului a fost de 229,5 miliarde de lei, in crestere cu 7,8% fata de perioada similara a anului precedent, datorita evolutiei foarte bune a constructiilor si serviciilor, indica datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Cresterea economica pe trimestrul trei a fost de 8,3%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa ce, in primele trei luni ale anului curent, ritmul a fost de 6,9%, iar in al doilea trimestru de 7,8%.

Rezultatul foarte bun inregistrat in primele noua luni se datoraza constructiilor, care au avut un salt de 17,7%, comparativ cu anul trecut, dar si revenirii agriculturii, care si-a majorat volumul de activitate cu 3,5%, conform INS. Industria a crescut, in primele noua luni, cu 7,1%, iar serviciile cu 7,8%. Constructiile, serviciile si industria au avut o contributie de 80,8% la produsul intern brut.

Pe partea de cerere, consumul final ramane principalul motor de crestere economica, in primele noua luni ale anului acesta avansand cu 11%. Cresterea consumului final individual al gospodariilor populatiei (cu 12%) a fost determinata, cu preponderenta, de majorarea volumului de marfuri din comertul cu amanuntul (22,7%).

De asemenea, investitiile au jucat un rol semnificativ in cresterea economica pe partea de cerere, formarea bruta de capital fix majorandu-se cu 13,7%. in cadrul formarii de capital, investitiile reprezinta 90,2% din valoarea totala. Anul trecut investitiile au crescut cu 13%, iar in 2004 cu 10,8%.

Din investitiile realizate in primele noua luni ale anului, investitiile in lucrari de constructii noi s-au majorat cu 17,7%, iar investitiile in utilaje si mijloace de transport au crescut cu 9,6%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. in primele trei trimestre ale anului au fost terminate 20.730 de locuinte, cu 2.544 de locuinte mai mult fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, aproximativ 90% dintre ele fiind realizate de populatie. La sfarsitul lunii septembrie, peste 100.000 de locuinte se aflau in diferite stadii de executie, din care 11,8% se realizeaza cu fonduri bugetare.

Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru acest an un produs intern brut de 337 miliarde de lei, in crestere cu 7% fata de anul trecut. Recent, analistii bancii italiene UniCredit au estimat un salt al PIB de 7,8%, iar Comisia Europeana a anticipat, in ultima sa estimare, o crestere economica de 7,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri