Productia industriala a crescut, in luna octombrie, cu 10,2%, fata de aceeasi luna din anul precedent, datorita majorarilor de productie in toate sectoarele, ceea ce a dus la un ritm de crestere a industriei de 7,4% in primele zece luni, releva datele publicate de Institutul National de Statistica (INS)
In luna octombrie, industria extractiva si-a majorat productia cu 4,1%, industria prelucrataore cu 2,9%, iar industria energetica cu 17,1%. Comparativ cu luna septembrie, industria a avansat cu 3,7%. In cadrul industriei energetice cel mai mare ritm de crestere (22%) l-a avut productia, transportul si distributia de energie electrica si termica, gaze si apa, precum industria bunurilor intermediare (5,7%).

In cadrul industriei prelucratoare, cresteri importante au avut industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si ceasornicarie (27%), produse textile (20,7%), produse de tutun (13,7%) si edituri, poligrafie si reproducerea pe suporti a inregistrarilor (10,1%). Constructiile au avut, in luna octombrie, un salt de 19,3% fata de luna corespunzatoare a anului precedent, ceea ce a dus cresterea acestui sector, in primele zece luni, la 18,4%. Constructiile ingineresti au avut un avans mai important (21,6%), dar si lucrarile de intretinere si reparatii curente (25,4%) sau lucrarile de constructii noi (17,3%).

Frimele care se ocupa de vanzarea cu amanuntul au avut, in luna octombrie, o crestere a cifrei de afaceri cu 24,7%, comparativ cu luna similara a anului precedent (32% la marfurile alimentare, bauturi si tutun si 19,3% la marfurile nealimentare). in primele zece luni, cifra de afaceri a firmelor din comertul cu amanuntul s-a majorat cu 25,2%, fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Firmele care se ocupa de comertul cu ridicata si amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, de comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a fost mai mare cu 10,4%, datorita cresterilor inregistrate, in principal la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule (18,5%). Volumul cifrei de afaceri a fost, in primele zece luni, cu 18,1% mai mare, fata de acelasi interval din anul trecut.

Serviciile au crescut, in luna octombrie, cu 30,4%, comparativ cu aceasi luna a anului precedent, ceea ce a dus ritmul de crestere al acestui sector, in primele zece luni, cu 10,4%. Principalele resurse de energie primara au totalizat in primel zece luni ale anului 34,7 milioane de tone echivalent petrol, in crestere cu 2,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a importului, cu un avans de 4,6% si a majorarii productiei interne cu 0,7%.Consumul final de energie electrica a crescut cu 2,9% fata de perioada similara a anului trecut, cu majorari semnificative la iluminatul public (7,3%) si la cel casnic (6,3%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri