Analistii Fitch sustin ca privatizarea companiilor din industria energiei electrice din Europa Centrala si de Est se va desfasura mai ales in Europa sud estica, la o scara mai larga in Romania si Bulgaria, a aratat un raport al agentiei de rating Fitch.
"Per total, Fitch vede Europa Centrala ca o regiune cu un potential mare de crestere al produsului intern brut, care are un ritm de crestere dublu fata Europa de Vest. Acest lucru va avea un impact direct asupra cererii de energie si produse rafinate", spun analistii Fitch.

"Luandu-se in considerare si imbunatatirile aduse cadrului legal, stabilitatea mediului economic si de afaceri, mai ales din cauza aderarii la UE, regiunea devine atractiva pentru investitorii straini, inclusiv pentru companiile de utilitati din vestul Europei", se arata in raportul Fitch asupra sectorului energetic din Europa Centrala a anului 2007, informeaza NewsIn. Fitch considera ca la anul companiile din sectorul energetic se vor concentra fie asupra consolidarii afacerilor, fie asupra achizitiilor transfrontaliere sau a crearii de grupuri integrate vertical si detinute de stat.

Este de asteptat ca OMV, actionarul majoritar al Petrom, sa dedice un volum considerabil de timp la anul pentru restructurarea si integrarii activelor achizitionate recent, spun analistii Fitch.

Agentia de evaluare financiara se asteapta ca marii jucatori din Europa Centrala sa fie "ingropati in datorii" in urmatorii trei pana la cinci ani, datorita planurilor amitioase si strategiilor de expansiune. "Consolidarea sectorului de petrol si gaze din Europa Centrala va continua in 2007-2008, mai ales datorita noilor achizitii ale liderilor regionali, inclusiv OMV si MOL. [...] OAO LukOil, care detine deja doua rafinarii in Romania si Bulgaria si o retea de distributie a benzinei in Europa Centrala, planuieste sa continue expansiunea in regiune", au aratat analistii Fitch.

Sectorul energiei electrice ramane mai fragmentat in Europa Centrala, in comparatie cu vestul continentului european. "Este de asteptat sa vedem ceva consolidare. [...] Mai mult, un numar mare de jucatori cunoscuti din Europa de Vest si-au exprimat interesul de a intra sau de a se extinde pe piata din Europa Centrala prin privatizari si/sau achizitii", spune Fitch. Agentia de evaluare aminteste de Enel SpA si E.ON AG.

Guvernul a aprobat transferul a 41 de companii in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Ordonanta de urgenta privind reorganizare AVAS include absorbtia Oficiului Participatiilor Statului si a Privatizarii in Industrie (OPSPI), care se desfiinteaza. Printre companiile care au trecut la AVAS si sunt privatizabile sau statul ar mai putea vinde actiuni se numara si Petrom, unde statul detin circa 40%, Complexele Energetice de la Rovinari, Turceni si Craiova, Distrigaz Sud, unde statul detin 49% din actiuni, E.ON Gaz Romania, Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Muntenia Nord.

Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT) a decis la jumatatea lunii noiembrie ca privatizarea in sistemul energetic sa fie suspendata pana cand o comisie coordonata de Presedintie nu va elabora o noua strategie de politica energetica. Decizia luata de CSAT survine in urma analizei contractelor de privatizare ale companiilor din sistemul energetic. Potrivit declaratiilor presedintelui Traian Basescu de dupa sedinta CSAT, o comisie va trebui sa elaboreze noua strategie de politica energetica a Romaniei. seful statului spunea la momentul respectiv ca noua strategie va trebui sa fie elaborata in maximum sase luni.

Romania a privatizat in ultimii ani, o parte semnificativa a companiilor din domeniul utilitatilor publice. Astfel, Petrom a fost preluata de grupul austriac OMV, in timp ce companiile de distributie a gazelor au fost adjudecate de E.On Ruhrgas pentru Distrigaz Nord si Gas de France pentru Distrigaz Sud. Din cele opt societati de distributie a electricitatii statul a vandut pana acum cinci: Electrica Banat, Dobrogea si MUntenia Sud grupului italian Enel, Electrica Oltenia companiei cehe CEZ si Electrica Moldova grupului integrat german E.On Ruhrgas.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri