Tarile din Europa Centrala si de Est membre ale Uniunii Europene (UE), inclusiv Romania, vor trebui sa aiba o crestere economica anuala de minim 5% pentru a ajunge la nivelul mediu actual de bogatie al Uniunii, calculat la puterea de cumparare, potrivit unui raport al UniCredit.
Analistii estimeaza ca daca produsul intern brut (PIB) va creste, in urmatorii ani, cu aproximativ 5%, tarile din Europa Centrala si de Est care au aderat la UE recent vor ajunge in 2010 la doua treimi din nivelul actual al Uniunii Europene cu 25 de state membre (UE 25), informeaza NewsIn. Pentru a atinge media actuala de bogatie a UE 25, tarile din aceasta regiune a Europei trebuie sa astepte pana in 2020, tinand cont ca avansul economiei trebuie sa fie in jurul valorii de 5%, spun analistii Unicredit.

Eurostat, citat de UniCredit, estimeaza ca PIB-ul pe cap de locuitor calculat dupa paritatea puterii de cumparare (ppc) al Romaniei a ajuns in 2006 la 35,8%, ceea ce inseamna ca Romania este de trei ori mai saraca media tarilor din UE 25.

Romania prinde din urma tarile ce au aderat in 2004 la capitolul PIB pe locuitor in functie de ppc, avansand anul trecut pana la un indice de 35,8% din nivelul UE 25, potrivit estimarilor Eurostat, citat de UniCredit. Acest lucru inseamna ca bogatia Romaniei a trecut de o treime din cea a UE 25 si a ajuns la 35,8%. Daca in perioada 2001-2006, indicele PIB pe locuitor in functie de ppc al Romaniei a crescut cu 9,6 puncte procentuale, pana la 35,8% din indicele UE 25, media indicelui tarilor ce au aderat in 2004 si 2007 a crescut cu 8,1 puncte procentuale, pana la 51,7% din nivelul intregii Uniuni, potrivit studiului UniCredit.

PIB-ul pe locuitor in functie de ppc a crescut in Bulgaria cu 6,2 puncte procentuale in perioada amintita, pana la 34,2% din media UE 25. Cele mai mari cresteri au fost realizate in Luxemburg, al carui indice a crescut intre 2001 si 2006 cu 42,5 puncte procentuale, pana la 257,1% din bogatia UE 25 si in Estonia, care a inregistrat o crestere de 21,3 puncte procentuale, pana la 65% din media UE 25.

Analistii estimeaza ca daca PIB-ului va creste, in urmatorii ani, cu aproximativ 5%, tarile din Europa Centrala si de Est care au aderat la UE recent vor ajunge in 2010 la doua treimi din nivelul actual al UE 25. Pentru a atinge media actuala de bogatie a UE 25, tarile din aceasta regiune a Europei trebuie sa astepte pana in 2020, tinand cont ca avansul economiei trebuie sa fie in jurul valorii de 5%.

"Asadar, pe de o parte, cetatenii din Europa Centrala si de Est vor trebui sa mai astepta un deceniu si jumatate pentru a ajunge la bogatia UE din prezent. Pe de alta parte, acestea arata ca mai este loc destul pentru mai multe investitii, transferuri de tehnologie, management si capital din regiuni mai bogate ale UE catre Europa Centrala si de Est, ceea ce reprezinta vesti bune pentru investitori", se spune in raportul intocmit de UniCredit.

Vesti bune sunt si pentru tarile din aceasta regiune, remarca analistii bancii, deoarece va exista sansa de a realiza unele lucruri mai bine decat au fost efectuate in Europa de Vest.

"2006 a fost un an de crestere puternica in Europa Centrala si de Est. Estimam ca PIB-ul real al celor zece noi membre UE, incluzand Romania si Bulgaria, a crescut cu mai mult de 6%. Se poate compara cu avansul global de 3,6% sau cu cel al UE 25 de aproximativ 2,8%", se spune in studiul UniCredit. "Procesul de ajungere din urma este in plina desfasurare", se mai arata in studiu. Analistii Unicredit estimeaza un avans al PIB-ului Romaniei de 5,7% in 2007 si 5,4% in 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri