Daca Romania isi va dubla eforturile in ceea ce priveste reformele, va putea mentine acelasi nivel al investitiilor straine directe ca si in 2006, de circa opt miliarde euro, in urmatorii trei-cinci ani, a declarat directorul programului Investment Compact al OECD, Anthony O'Sullivan, citat de NewsIn.

Potrivit lui Anthony O'Sullivan, directorul programului Investment Compact al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), pentru cresterea investitiilor straine directe, este nevoie de o imbunatatire a imaginii Romaniei, realizata de o agentie profesionista, care sa promoveze oportunitatile de afaceri si sa ajute investitorii straini.

intrebat daca Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) este potrivita pentru rolul de promotor al imaginii Romaniei in mediul de afaceri strain, el a recomandat preluarea exemplului Czech Invest, institutia similara din Cehia, care a avut rezultate foarte bune si a creat o legatura permanenta intre investitorii straini si cei locali din Cehia.

"Romania are nevoie de o agentie one-stop-shop (o agentie care sa ofere servicii complete - n.r.)", a declarat O'Sullivan.

De asemenea, el a recomandat o imbunatatire a legislatiei anticoruptie, in ceea ce priveste achizitiile publice si conflictele de interese.

"Este nevoie de legislatie de calitate, de o analiza a costurilor si beneficiilor legislatiei care urmeaza sa fie adoptate, inaintate de aprobarea legilor in Parlament", a afirmat O'Sullivan.

Un alt sector in care Romania trebuie sa isi imbunatateasca performantele il constituie investitiile in capital uman. "Sunt investitori straini care nu gasesc forta de munca calificata in Romania si prefera sa investeasca in alta parte sau sa aduca forta de munca din afara. Capitalul uman vizeaza si sectorul judecatoresc, unde este nevoie de persoane mult mai competente decat in prezent", a aratat O'Sullivan.

in opinia lui O'Sullivan, toate aceste masuri sunt esentiale pentru ca Romania sa atraga, in continuare, un nivel important de investitii straine directe, mai ales in conditiile in care avantajul competitiv al salariilor mici nu va dura mai mult de doi-trei ani.

Investitiile straine directe in Romania au crescut in 2006 cu 34,1%, pana la 8.6 miliarde dolari, ritm egal cu media inregistrata la nivel global, de 34,3%, potrivit datelor preliminare publicate, recent, de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).

Fluxul global de investitii straine directe, la nivel mondial, a crescut, pentru al treilea an consecutiv, pana la 1.230 miliarde dolari, insa recordul de peste 1.400 miliarde dolari din 2000 ramane nedoborat, potrivit primelor estimari din acest an ale Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri