Patronatele din industria alimentara sunt nemultumite de controlul exercitat de autoritatile din domeniu asupra firmelor care nu respecta reglementarile Uniunii Europene, precum si de taxele percepute pentru asistenta tehnica
Companiile care isi desfasoara activitatea in industria de morarit si panificatie au investit peste 300 de milioane de euro pentru a se alinia la normele UE din domeniu, insa efectul din piata este nul din cauza Autoritatii National Sanitar Veterinare (ANSVSA) care permite functionarea in continuare a unitatilor care nu respecta cerintele UE, potrivit patronatului de profil.

S-au investit peste 300 de milioane de euro pentru modernizarea si implementarea cerintelor UE si vreau sa va spun ca nu se vede nimic in piata. Sunt peste 10.000 de unitati care nu intrunesc aceste norme. Langa cei care le respecta exista unitati care nu le respecta si fac evaziune fiscala, mii de unitati care functioneaza dupa ureche. Aceasta este o problema majora a industriei si cerem aplicarea legi, a declarat in cadrul unui forum organizat de agentia Mediafax, presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu.

Potrivit datelor statistice prezentate de presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Animalelor, Marian Avram, in tara exista 16.100 de unitati in sectorul produselor alimentare de origine non-animala (panificatie, morarit, bere, ape minerale, zaharoase, etc), din care doar 902 corespond cerintelor europene. Aproximativ 10.000 au primit o perioada de gratie pentru implementarea tuturor normelor UE in timp ce aproape 4.000 nu corespund cerintelor. Potrivit presedintelui Rompan, 8.500 de firme au profil de panificatie, si doar 852 intrunesc normele europene.

Cu toate acestea, oficialul ANSVSA considera ca Romania sta bine la capitolul sigurantei alimentare. Consider ca rezultatele noastre ca tara integrata sunt mult mai bune decat cele din Bulgaria, chiar si fata de Polonia si Ungaria. Suntem mult mai bine pregatiti din punct de vedere alimentar, a mai afirmat Marian Avram.

Asistenta tehnica naste dispute

Patronatele din industria alimentara si-au manifestat nemultumirea privind taxele percepute pentru asistenta tehnica precum si fata de obligativitatea incheierii unui contract de asistenta tehnica. In teritoriu domneste o stare de confuzie. Producatorii alearga sa incheie contracte de consultanta tehnica. Nu este normal ca cei care fac constrolul sa asigure si consultanta, a mai declarat presedintele Romapan. Potrivit acestuia, din taxele percepute se strang aproximativ 12 milioane de euro, pentru asistenta tehnica care nu este asistenta tehnica deloc.

Patronatele din industria alimentara au mai reclamat si neconcordantele legislative dintre normele europene si legislatia autohtona. Implementarea legislatie europene este facuta dupa ureche. S-au preluat prevederile restrictive si sau adaugat alte norme restrictive. Suntem singura tara din lume care dupa ce da legi da si norme de aplicare, iar normele de aplicare lasa portite pentru neaplicare, a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Nemultumirile patronatelor vor avea ca rezultat pe termen scurt sesizarea patronatelor de profil din Uniunea Europeana, presedintele Romalimenta afirmand ca este pentru prima oara cand un oficial al statului ameninta patronatele. In plus, Patronatul National al Viei si Vinului va sesiza in perioada imediat urmatoare Consiliul Concurentei, cerandu-i sa analizeze daca ANSVSA poate impune monopol in ceea ce priveste asistenta tehnica, potrivit presedintelui patronatului, Ovidiu Gheorghe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri