Companiile care isi desfasoara activitatea in industria de morarit si panificatie au investit peste 300 de milioane de euro pentru a se alinia la normele UE din domeniu, insa efectul din piata este nul din cauza Autoritatii National Sanitar Veterinare (ANSVSA) care permite functionarea in continuare a unitatilor care nu respecta cerintele UE, potrivit patronatului de profil.

“S-au investit peste 300 de milioane de euro pentru modernizarea si implementarea cerintelor UE si vreau sa va spun ca nu se vede nimic in piata. Sunt peste 10.000 de unitati care nu intrunesc aceste norme. Langa cei care le respecta exista unitati care nu le respecta si fac evaziune fiscala, mii de unitati care functioneaza dupa ureche. Aceasta este o problema majora a industriei si cerem aplicarea legi”, a declarat in cadrul unui forum organizat de agentia Mediafax, presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu.

Potrivit datelor statistice prezentate de presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Animalelor, Marian Avram, in tara exista 16.100 de unitati in sectorul produselor alimentare de origine non-animala (panificatie, morarit, bere, ape minerale, zaharoase, etc), din care doar 902 corespond cerintelor europene. Aproximativ 10.000 au primit o perioada de gratie pentru implementarea tuturor normelor UE in timp ce aproape 4.000 nu corespund cerintelor. Potrivit presedintelui Rompan, 8.500 de firme au profil de panificatie, si doar 852 intrunesc normele europene.

Cu toate acestea, oficialul ANSVSA considera ca Romania sta bine la capitolul sigurantei alimentare. “Consider ca rezultatele noastre ca tara integrata sunt mult mai bune decat cele din Bulgaria, chiar si fata de Polonia si Ungaria. Suntem mult mai bine pregatiti din punct de vedere alimentar”, a mai afirmat Marian Avram.

Citeste si:

Asistenta tehnica naste dispute

Patronatele din industria alimentara si-au manifestat nemultumirea privind taxele percepute pentru asistenta tehnica precum si fata de obligativitatea incheierii unui contract de asistenta tehnica. “In teritoriu domneste o stare de confuzie. Producatorii alearga sa incheie contracte de consultanta tehnica. Nu este normal ca cei care fac constrolul sa asigure si consultanta”, a mai declarat presedintele Romapan. Potrivit acestuia, din taxele percepute se strang aproximativ 12 milioane de euro, pentru asistenta tehnica “care nu este asistenta tehnica deloc”.

Patronatele din industria alimentara au mai reclamat si neconcordantele legislative dintre normele europene si legislatia autohtona. “Implementarea legislatie europene este facuta dupa ureche. S-au preluat prevederile restrictive si sau adaugat alte norme restrictive. Suntem singura tara din lume care dupa ce da legi da si norme de aplicare, iar normele de aplicare lasa portite pentru neaplicare”, a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Nemultumirile patronatelor vor avea ca rezultat pe termen scurt sesizarea patronatelor de profil din Uniunea Europeana, presedintele Romalimenta afirmand ca este pentru prima oara cand un oficial al statului ameninta patronatele. In plus, Patronatul National al Viei si Vinului va sesiza in perioada imediat urmatoare Consiliul Concurentei, cerandu-i sa analizeze “daca ANSVSA poate impune monopol in ceea ce priveste asistenta tehnica”, potrivit presedintelui patronatului, Ovidiu Gheorghe.