Presedintele Traian Basescu a declarat inainte de plecarea la Bruxelles, ca Romania are nevoie sa-si dezvolte sansele de crestere a numarului de intreprinderi mici si mijlocii in paralel cu asocierea acestora, pentru a sustine procesului de sporire a capacitatii antreprenoriale, anunta NewsIn.

"Sunt cateva sectoare care vor beneficia de investitii foarte mari in perioada urmatoare, iar companiile romanesti nu vor putea sta in competitie cu societatile din Uniunea Europeana. Din acest motiv, macar in cateva domenii, cum ar fi constructiile, IT, agricultura, turism chiar, transport rutier, antreprenorii romani trebuie sa se asocieze", a spus presedintele Basescu. El a mentionat ca antreprenorii romani trebuie sa "creeze grupuri capabile sa raspunda exigentelor unui caiet de sarcini, pentru a putea castiga licitatii".

seful statului a avertizat ca daca societatile romanesti nu isi vor uni fortele in cadrul unor asociatii, se va perpetua "ramanerea lor ca subantreprenori". Desi in ultimii ani, in constructii, s-a facut un import masiv de utilaje, dimensiunea societatilor si istoria lor nu le permite sa participe la licitatii si sa fie antreprenori, a apreciat presedintele.

Traian Basescu a declarat ca "acest lucru este valabil si in industria IT, unde in momentul de fata, micile companii romanesti, extrem de valoroase, executa programele de informatizare pe diverse societati, institutii de stat, mari intreprinderi, dar ca subantreprenori, pentru ca nu au cifra de afaceri pe care o cer conditiile de licitatie internationala pentru programele mari".

De asemenea, valabilitatea acestei necesitati a micilor antreprenori romani se mentine si in domenul agriculturii, unde "micii fermieri, daca vor sa fie competitivi, vor trebui sa se asocieze, pentru ca altfel, nici macar programele care vor fi destinate mediului rural nu vor putea fi valorificate corespunzator", a explicat Basescu.

Potrivit presedintelui tarii, acestea sunt doar cateva exemple, iar pe tema asocierii antreprenoriale se poate discuta si in domeniul turismului, dar nu numai. "Nevoie de asociere pentru a creste capacitatea antreprenoriala si oferta, este vitala in momentul de fata, pentru sectorul privat romanesc", a conchis Traian Basescu.

Declaratia presedintelui vine in contextul in care un al doilea obiectiv din cadrul strategiei Lisabona este legat de dezvoltarea activitatilor de cercetare si modernizarea invatamantului din Romania, conditii la fel de importante pentru asigurarea cresterii capacitatii antreprenoriale si a competitivitatii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri