Cererea interna mare a dus la deteriorarea balantei comerciale a Romaniei, ceea ce ar putea indica posibilitatea supraincalzirii economiei, insa cresterea inregistrata de importurile de bunuri de capital arata unele imbunatatiri in structura deficitului comercial, au aratat analistii UniCredit.

Cererea domestica puternica, impreuna cu o crestere sustinuta a importurilor au dus la deteriorarea suplimentara a exporturilor nete (n.r. importuri minus exporturi), contribuind astfel la dezechilibre locale mai mari, care ar putea indica unele riscuri de supraincalzire a economiei, au declarat analistii UniCredit, in ultimul raport despre Europa Centrala si de Est, potrivit NewsIn. Totusi, bunurile de capital si-au marit ponderea in totalul importurilor, dupa ce au crescut cu 30% in 2006 fata de 2005. Acest lucru ar putea indica unele imbunatatiri in structura deficitului comercial al Romaniei, au aratat specialistii bancii italiene.

Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu 4,581 miliarde lei (44,4%) in 2006 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la o cifra record de 14,895 miliarde euro, de la 10,313 miliarde euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

In plus, deficitul comercial a atins in ianuarie valoarea de un miliard de euro, in crestere cu 66,4% fata de aceeasi luna a anului trecut, ca efect al unei accelerari a importurilor, in special cu statele din Uniunea Europeana. Comertul cu membrele UE a crescut in prima luna a anului datorita liberalizarii comertului si a taxelor vamale, spun analistii UniCredit.

Exporturile au crescut in 2006 cu 16,2% fata de anul anterior, de la 22,255 miliarde euro pana la 25,85 miliarde euro. Importurile au atins 40,745 miliarde euro euro in 2006, cu 8,177 miliarde euro (25,1%) peste rezultatul anului 2005, cand valoarea acestora a fost de 32,568 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri