Investitorii straini se vor indrepta catre estul sarac al Romaniei, mai apropiat de pietele mari ale fostului bloc sovietic, ademeniti de mane ieftina de lucru si de pretul scazut al terenurilor, potrivit sefului Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Florin Vasilache
Investitiile straine directe s-au indreptat pana in prezent in special catre Bucuresti si catre vestul mai bogat al Romaniei, atrase de o mai buna infrastructura, care faciliteaza exporturile catre alte state membre ale Uniunii Europene. Romania a atras investitii directe straine record in ultimii ani, al caror varf a ajuns la 9,1 miliarde de euro in 2006, dupa ce statul a primit 2,2 miliarde de euro pentru vanzarea celei mai mari banci romanesti, Banca Comerciala Romana (BCR), catre banca austriaca Erste.

"Investitorii incep sa evalueze si regiunile estice, deoarece planuiesc exporturi catre pietele uriase precum Rusia sau Ucraina", a declarat seful Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Florin Vasilache, intr-un interviu pentru Reuters, preluat de NewsIn.

Acesta a adaugat ca "terenurile sunt incomparabil mai ieftine in est si vor gasi mult mai multa forta de munca, de asemenea bine pregatita si de incredere". Singurii care au investit, anul trecut, in estul Romaniei, au fost retailerii precum Kaufland si dezvoltatorii de proiecte imobiliare precum cel spaniol Fadesa si Globe Trade Center din Polonia.

Vasilache este insa increzator ca regiunea va atrage, in curand, investitii care vor crea noi locuri de munca si vor creste productia industriala, in special pentru industria de automobile, cea energetica sau in contructii. ARIS a prognozat un nivel de sapte miliarde de euro pentru investitiile straine directe din acest an, deoarece procesul de privatizare se apropie de sfarsit. Directorul ARIS a adaugat ca acesta nu este un motiv de ingrijorare, deoarece se estimeaza ca investitiile de dezvoltare vor creste in urmatorii ani.

Agentia lucreaza sa implementeze 62 de proiecte in perioada urmatoare, in valoare de 2,9 miliarde de euro si care vor crea 33.000 de locuri de munca. Investitorii au depus propuneri pentru alte 60 de proiecte, in valoare de 2,5 miliarde de euro, care vor fi evaluate. "Estimam ca investitiile de dezvoltare vor reprezenta 80% din volumele pe care le vom atrage in acest an si apreciem ca nivelul acestora va creste in anii urmatori, dupa exemplul Poloniei", a mai spus Vasilache.

Companiile straine au inceput sa investeasca sume mari in Polonia, dupa aderarea la UE din 2004. Potrivit lui Vasilache, conflictele politice rencente nu indeparteaza deocamdata investitorii. "Acestia sunt interesati, deocamdata, mai mult de stabilitatea economica decat de scandalurile politice, care reprezinta conditii pe termen scurt", a completat Vasilache.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri