Contributiile la asigurarile sociale s-au redus in ultimii doi ani cu patru puncte procentuale si, conform programului de guvernare, acestea ar putea scadea cu pana la zece puncte procentuale pana in 2008, a declarat, citat de NewsIn, ministrul muncii, Gheorghe Barbu.

"Contributiile sociale, conform programului de guvernare, sunt intr-un trend descendent, in ultimii doi ani au scazut cu patru puncte procentuale. Programul de guvernare prevede o reducere de pana la zece puncte procentuale, care va fi analizata in continuare de guvern, pentru ca acest obiectiv sa poata fi indeplinit. Sigur ca va trebui pastrat un echilibru intre nivelul acestor contributii si serviciile de sanatate, pensii sau somaj asfel incat acestea sa aiba o acoperire la nivelul cerintelor din ce in ce mai crescute si mai justificate ale romanilor", a spus Gheorghe Barbu, la o intalnire cu oamenii de afaceri din Romania, organizata de Camera de Comert Romano-Britanica.

Referitor la posibilitatea unificarii contributiilor sociale, pentru ca cetatenii sa plateasca o contributie unica, ministrul muncii a precizat ca a avut discutii cu ministrul finantelor publice in acest sens, dar aceasta este o problema greu de depasit in Romania, in prezent, deoarece nu toti contribuabilii platesc contributiile integral.

"Pentru un anumit domeniu gradul de colectare este mai mare, contributiile fiind mici, pentru alt domeniu, cum sunt pensiile, gradul de colectare este mai mic, contributiile fiind mari. A le aduna pe toate intr-una singura inseamna ulterior o impartire corespunzatoare procentuala si toata lumea sa aiba acelasi tratament. Acest lucru se va putea intampla prin reducerea contributiilor si prin cresterea disciplinei fiscale", a precizat ministrul muncii.

Premierul Tariceanu a afirmat, luni, ca guvernul va reduce, in 2008, contributiile sociale pentru angajati cu 6%, de la 17% din veniturile brute cat reprezinta in prezent, in scopul de a incuraja munca, economiile populatiei si investitiile.

In prezent, contributiile sociale pentru angajati reprezinta, cumulat, 17% din veniturile brute. Astfel, contributiile sociale (pentru pensii) sunt de 9,5%, cele pentru somaj reprezinta 1%, iar cele pentru sanatate 6,5%.

Guvernul a anuntat, la elaborarea bugetului pentru 2007, doar o diminuare cu 2% a contributiilor pentru angajator. Astfel, contributiile de asigurari au scazut, numai pentru angajatori, cu 0,25% la pensii, 0,5% la asigurari de accidente si boli profesionale, 0,25% la somaj si 1% la sanatate. in prezent, angajatorii platesc la buget contributii care inseamna cumulat 31,7% din fondul de salarii. Actualul guvern a mai redus contributiile sociale pentru angajatori, la inceputul anului 2006, tot cu 2%.

Potrivit programului de guvernare, contributiile sociale (pensii, sanatate, somaj) ar urma sa scada treptat, incepand din 2006, astfel incat, in 2008, ele sa ajunga de la 49,5%, in 2004, la 39,5%, insumate pentru angajat si angajator.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri