Executia bugetului general consolidat indica un excedent de 458 milioane lei, reprezentand 0,12% din PIB, la sfarsitul lunii februarie 2007, potrivit datelor Ministerului Finantelor, in conditiile in care guvernul a estimat un deficit bugetar anual de 2,8% din PIB.
Dupa primele doua luni ale anului, veniturile totale ale bugetului general consolidat au fost de peste 17,5 miliarde lei, in timp ce cheltuielile s-au situat la 17 miliarde lei, informeaza NewsIn.

Pe primele locuri la incasarile au fost, la sfarsitul lunii februarie, sumele colectate din contributiile de asigurari au adus statului 5,97 miliarde lei, insemnand 1,1% din PIB.Impozitele pe profit si pe venit au cumulat 1,1% din PIB, respectiv 4,09 miliarde lei. Veniturile din TVA si accize care, de regula se situau pe primele locuri comparativ cu celelalte impozite, au reprezentat 0,8% din PIB (3,1 miliarde lei) si, respectiv 0,4% din PIB ( 1,7 miliarde lei).

Cheltuielile curente s-au situat la 16,3 miliarde lei, in conditiile in care cheltuielile de personal au fost de 3,7 miliarde lei, iar cele de capital de 738 milioane lei.

Guvernul a programat un deficit bugetar, pentru 2007, de 2,8% din PIB. Ministrul finantelor si economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca in acest moment guvernul nu are in vedere o modificare a deficitului bugetar, dar nu a exclus o crestere a nivelului cheltuielilor daca nivelul cresterii economice va fi peste asteptarile guvernului cu 1%.

Vosganian a apreciat ca este greu de presupus ca deficitul bugetar va fi majorat in conditiile in care acesta este deja foarte aproape de plafonul de 3% din PIB admis de criteriile de la Maastricht, agreat de tarile membre UE.

Fondul Monetar International a apreciat ca deficitul bugetar ar putea ajunge, la sfarsitul acestui an, la 3,8% din PIB, intrucat cheltuielile bugetare au fost subevaluate, in timp ce veniturile au fost supraevaluate. Fostul ministru de finante, Sebastian Vladescu, a admis ca exista probleme cu programarea bugetara a Romaniei referindu-se la evolutia veniturilor si a cheltuielilor, in 2006, cand executia a aratat excedent lunar, pana in noiembrie inclusiv, si a inregistrat deficit de 1,7% din PIB abia la sfarsitul anului. Vladescu a dezaprobat, insa, varianta pesimista a FMI, spunand ca deficitul bugetar va fi respectat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri