Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian a declarat intr-un interviu acordat Reuters, ca va creste eficienta cheltuielilor publice, va combate evaziunea fiscala, in special in domeniul TVA, dar si ca volumul emisiunilor de titluri de stat programate pentru 2007 ar putea fi redus
Vosganian a afirmat ca statul s-ar putea imprumuta mai putin de 12 miliarde lei in acest an, suma propusa de predecesorul sau, Sebastian Vladescu. Guvernul a vandut titluri de stat in valoare sapte miliarde de lei pana in prezent, insa Vosganian a spus ca emisiunile de titluri in valoare de alte cinci miliarde de lei programate pana la sfarsitul anului sunt incerte.

Referitor la principalele obiective de politica economica, Vosganian a spus ca vrea sa "imbunatateasca calitatea cheltuielilor publice, sa ridice capacitatea ministerului de a se concentra pe rezultate si sa continue sa diminueze evaziunea fiscala, in special pentru taxa pe valoarea adaugata".

Conform Reuters, preluata de NewsIn, Vosganian va intampina greutati in introducerea oricaror schimbari bugetare deoarece guvernul minoritar din care face parte este sustinut de numai 20% dintre parlamentari. Cheltuielile publice au avut o evolutie imprevizibila in 2006, intrucat dupa ce bugetul a avut excedent in primele 11 luni, anul s-a incheiat cu un deficit de 1,7% din Produsul Intern Brut (PIB).

Potrivit Reuters, Romania se dezvolta rapid dupa aderarea la UE, sustinuta de investitiile straine in modernizarea companiilor, dar se confrunta cu problemele generate de o economie gri in mare parte, de administratia ineficienta si de coruptia larg raspandita. Vosganian a reluat intentia de a mentine tinta pentru deficitul bugetar in acest an la 2,8% din PIB si a adaugat ca estimeaza un deficit de 2-2,5% in 2008.

Pe de alta parte, Vosganian a declarat ca un buget echilibrat ar fi optim pentru Romania, care este prinsa intre nevoia de a diminua cererea interna, pentru a controla deficitul de cont curent, si nevoia de a investi pentru modernizarea economiei invechite.

Ministrul a mai spus ca nu planuieste schimbari ale tintelor din acest an pentru cresterile salariale pentru angajatii din sistemul public. Cresterea salariala este una dintre principalele motive de ingrijorare ale analistilor, care sustin ca o crestere economica rapida si cererile salariale ar putea influenta inflatia in acest an.

"Limita salariala va fi data de inflatie plus crestere economica, asa ca in acest an trebuie sa limitam cresterea salariului mediu in sectorul public la 10% in termeni nominali", a adaugat Vosganian, care a mai spus ca, in buget, cresterea este de 10-11% si ca exista sectoare in care nivelul cresterii este mai mare, precum educatia sau sanatatea, unde media este de 12-14%.

Vosganian a declarat ca vrea ca Romania sa adere la zona euro in 2013 sau 2014, posibil chiar cu un an mai devreme fata de data pe care o prevede planul de convergenta inaintat UE la inceputul lui 2007. Ministrul a spus ca acest lucru nu reprezinta "o schimbare a politicii", fara a da detalii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri