Ajutoarele de stat au scazut de la peste 3% din Produsul Intern Brut (PIB), in 2000 - 2003, la 1,6% din PIB, la finele lui 2006, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Alexe Gavrila.
Potrivit acestuia, daca in 2000 ajutoarele de stat erau de peste 3% din PIB, in perioada 2002 - 2003 s-au mentinut la circa 3-4% din PIB, ajungand la 1,6% din PIB la sfarsitul anului trecut. Oficialii Consiliului Concurentei au mai spus ca tendinta este de scadere si ca media Uniunii Europene este de 0,8-0,9% din PIB, informeaza NewsIn. "Orice ajutor de stat, fie el si de un leu, poate provoca distorsiuni pe piata respectiva, tocmai de aceea ajutoarele de stat vor scadea in continuare", a declarat Gavrila.

Ponderea ajutoarelor de stat a inregistrat o scadere in perioada 2003 – 2005, intrucat pentru unele companii s-a incheiat termenul de valabilitate pentru actele normative care instituisera scheme de ajutor de stat.

„Raportul ajutoarelor de stat acordate in Romania in perioada 2003 – 2005” indica faptul ca ajutorul de stat a inregistrat o tendinta generala de scadere, de la 3,5 mld. lei in 2003 (1 mld. euro) la 2,1 mld. lei in 2005 (0,6 mld. euro). Un nivel mai ridicat al ajutoarelor de stat s-a inregistrat in 2004 ca urmare a intensificarii procesului de restructurare si privatizare a companiilor cu capital majoritar de stat din acea perioada, precum si nivelului ridicat al ajutoarelor de stat acordate in sectorul siderurgic.

Ajutorul de stat (mai putin agricultura, pescuitul si transporturile) a fost acordat in anul 2005 in proportie de 69,95%, printre altele, pentru cercetare-dezvoltare, protectia mediului, intreprinderi mici si mijlocii, combaterea somajului. O proportie de 26,73% a fost acordata pentru obiective sectoriale, precum constructii navale, autovehicule, industria carbunelui, turism, servicii financiare, media si cultura, iar 3,32% a reprezentat obiectivele regionale, din care ponderea cea mai mare o au ajutoarele acordate zonelor defavorizate.

In ceea ce priveste repartitia in 2005 a ajutorului de stat pe instrumente financiare utilizate, o pondere de 69,20% au reprezentat-o „Cheltuielile bugetare”, (categorie in care intra subventiile, alocatiile, primele, dobanzile subventionate, alte sume nerambursabile, precum si participarea cu capital a statului si conversia datoriilor). O proportie de 30,80% reprezinta „Renuntari la venituri”, (categorie in care intra scutirile si reducerile la plata obligatiilor fiscale, scutirile si reducerile la plata majorarilor de intarziere, garantiile de stat).

Romania urmeaza tendinta generala la nivelul Uniunii Europene de eliminare a ajutorului de stat sub forma facilitatilor fiscale si inlocuirea acestuia cu modalitati de acordare mai eficiente si mai transparente, in principal cu subventii. in urma angajamentelor asumate de catre Romania prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, 2004 a fost ultimul an in care s-au mai putut acorda ajutoare de stat in sectorul siderurgic, iar de la 1 ianuarie 2005 acest sector nu a mai beneficiat de niciun ajutor de stat, se mai arata in comunicatul de presa.

Consiliul Concurentei a dat amenzi de 80 milioane euro de la infiintare

Consiliul Concurentei a aplicat, in cei zece ani de existenta, amenzi in valoare de circa 80 milioane euro companiilor care au incalcat principiile liberei concurente, a declarat presedintele interimar al institutiei, Alexe Gavrila.

"De la momentul infiintarii si pana in prezent, autoritatea de concurenta a adoptat peste 3.000 de decizii in materie de antitrust, aplicand in toata aceasta perioada amenzi in valoare de aproximativ 80 milioane euro", a spus presedintele interimar al Consiliului Concurentei.

Potrivit acestuia, autoritatea de concurenta a gestionat cazuri dificile de incalcare a principiului concurentei cum este cel al Romtelecom, al producatorilor de ciment sau cel al operatorilor de cablu. Gavrila a adaugat ca, la finele anului 2006, Consiliul Concurentei reusise sa recupereze ajutoare de stat ilegale in valoare de peste 16 milioane euro.

Concurenta va finaliza curand trei investigatii pe piata medicamentelor

Consiliul Concurentei (CC) va finaliza, in circa doua luni, trei investigatii pe piata medicamentelor, in care suspecteaza trucarea unor licitatii, a mai spus presedintele institutiei, Alexe Gavrila.

"Suspectam o anumita modalitate prin care s-au acordat, in urma unor licitatii, drepturi exclusive unor distribuitori de medicamente, aparand asa-numitii distribuitori unici, cum sunt cei de pe piata insulinei", a spus Gavrila.

"Sunt niste contracte din 2002 cand s-ar fi tinut astfel de licitatii si, in 2003 si 2004, s-au facut doar niste prelungiri ale contractelor, fara ca pe piata sa mai poata intra si actori noi", a adaugat presedintele CC. Potrivit lui Gavrila, in conditiile in care Ministerul Sanatatii va anula contractele si va organiza licitatii noi, ar putea ca unele medicamente sa se gaseasca "la preturi rezonabile". in opinia oficialului Consiliului, investigatiile de pe piata farmaceutica vizeaza in special marile lanturi de distribuitori.

Presedintele Consiliului a precizat ca autoritatea de concurenta are deschisa o investigatie pe piata de telecomunicatii si una pe piata bunurilor de consum asupra relatiilor furnizorului Colgate - Palmolive cu distribuitorii. Concurenta monitorizeaza in continuare piata cimentului, a mai spus Gavrila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri