Prima saptamana a lunii mai nu s-a remarcat prin evolutii semnificative ale cursului de schimb pentru nici una din principalele monede.

Principalul "eveniment" l-a constituit comunicatul BNR care anunta o noua majorare a rezervei valutare, confirmand astfel cumpararile importante din aprilie. Avand in vedere ca banca centrala nu mai anunta achizitiile efective de valuta, ne putem baza doar pe zvonurile din piata, care indica o suma de pana la 800 milioane euro. Astfel, rezerva a urcat la 12,9 miliarde, mai mult cu 335 de milioane de euro fata de martie, chiar daca BNR a platit 746 milioane euro, reprezentand rate scadente si dobanzi aferente datoriei publice externe a Romaniei. Luand in calcul cresterea valorii rezervei de aur, la 1,12 miliarde euro, rezerva totala insuma un nivel record de peste 14 miliarde euro. Cursurile de schimb nu au inregistrat schimbari mari, fluctuatiile fiind de circa o suta de unitati, cu toate ca pe piata interbancara se observa, inca de la inceputul anului, un deficit de valuta pe segmentul clientilor, care este insa depasit de banii de la "capsunari". Pe piata monetara nu s-au petrecut schimbari semnificative ale dobanzilor interbancare, cele la un an "inghetand" la 6 - 9,88 la suta, in ciuda faptului ca BNR a redus, pentru a unsprezecea luna consecutiv, dobanda de referinta. Aceasta a fost anuntata pentru mai, la 7,96 la suta, fata de 8,45 in aprilie si 21,25 la suta, in iunie 2004.

In privinta evolutiei cursurilor in perioada urmatoare, parerile sunt impartite. Opinia aproape generala este ca leul ar trebui sa se aprecieze, dupa ce conform unor estimari, Sarbatorile Pascale au adus in tara circa un miliard de euro de la romanii care muncesc in afara tarii. Aceasta ar trebui sa aduca euro la o valoare de circa 3,55 lei. Exista insa si opinii ca euro ar putea sa urce spre 3,7 lei, sau chiar peste, datorita importurilor tot mai mari, care adancesc deficitul comercial.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri