Corectitudinea atribuirii contractelor de achizitii publice semnate de institutiile statului va fi verificata on-line, o data cu modificarea Legii achizitiilor publice. "Ca etapa premergatoare, Guvernul a emis, joi, o hotarare reclamata de constatarile privind functionarea defectuoasa a actualului cadru legislativ", explica Carmen Apostol, director al Directiei de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice din cadrul MFP, utilitatea masurilor. Alte modificari importante aduse legii de catre Guvern saptamana trecuta privesc atribuirea contractelor, criteriile de selectie a ofertelor, metodele de evaluare.

Au fost totodata definite situatiile exceptionale in care este permisa revizuirea preturilor la contractele in derulare, respectiv functie de rata inflatiei, cresterile de preturi la utilitati. Potrivit noilor prevederi, bunurile si serviciile romanesti nu mai au prioritate la achizitionare, iar impunerea unor cerinte de calificare restrictive sunt considerate practici anticoncurentiale. De asemenea, a fost modificat de la 1.500 euro la 2.000 euro plafonul maxim pana la care se pot face achizitii directe (fara licitatii). "Modificarea legii era necesara pentru a acomoda institutiile publice cu normele europene inainte de anul fixat pentru aderare", a adaugat oficialul MFP, pentru a sublinia ca tara noastra nu este inca obligata sa aplice prevederi conforme cu normele europene pana la aderare. Noua lege a achizitiilor publice va trebui sa fie adoptata de catre Parlament pana la sfarsitul anului.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri