Scaderea din primul trimestru a incasarilor din taxa pe valoarea adaugata (TVA) cu 21,6% a temperat cresterea economica cu 1%, a explicat, vineri, presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu.
"Doar prin evolutia lor, sectoarele economice au generat in primul trimestru o crestere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut", a declarat, citat de NewsIn, Voineagu.

INS a estimat o crestere in termeni reali cu 6% a produsului intern brut (PIB) in primul trimestru la 68,498 miliarde lei (20,26 miliarde euro). Cresterea produsului intern brut din primele trei luni ale acestui an a fost mai temperata fata de cea de 6,9% din perioada similara a anului trecut.

Cauza temperarii cresterii economice din primul trimestru a fost scaderea incasarilor din impozitele nete pe produs cu 7,8% ca urmare a incasarilor mai slabe din TVA. Impozitele nete pe produs reprezinta diferenta dintre impozitele pe produs incasate (TVA, acize, alte impozite pe produs) si subventiile pe produs platite de la bugetul public consolidat.

Cauzele scaderii incasarilor din TVA in primul trimestru au fost renuntarea la plata TVA in vama dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE) si scaderea cifrei de afaceri din vanzarile de retail, care a dus si la o pierdere suplimentara la incasarile din TVA.

Valoarea adaugata bruta din economie a crescut in primul trimestru cu 8,1% fata de acelasi interval din 2006.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri