Banii din fondurile structurale europene pentru intarirea capacitatii administrative vor putea fi accesati in urma unor proiecte de minimum 100 de mii de euro si de maximum un milion de euro, a afirmat, citat de NewsIn, directorul Directiei Generale pentru Cresterea Capacitatii Administrative, Zsolt Bogos.
Potrivit Programului Operational Sectorial "Dezvoltarea Capacitatii Administrative" (PO DCA), MIRA urmeaza sa primeasca, in perioada 2007-2013, fonduri structurale in valoare de 208.002.622 euro.Contributia nationala va fi de 38.011.459 de euro. Banii vor fi cheltuiti pentru dezvoltarea capacitatii institutionale si eficienta administratiei publice, la nivel national si local.

Potrivit lui Bogos, administratiile locale si centrale vor putea sa acceseze aceste fonduri "numai daca vor avea proiecte cuprinse intre 100.000 de euro si un milion de euro.

Printre criteriile de selectie a proiectelor se numara relevanta, coerenta si sustenabilitatea, capacitatea de management, eficienta cheltuielilor, riscurile sau concordanta cu politicile europene.

"Proiectul de succes o sa fie acela care rezolva o problema reala, care, cel putin la inceput, este continuarea unui proiect deja existent", a spus Zsolt Bogos.

Banii nu vor putea fi insa folositi pentru investitii, exemplul dat de oficialul MIRA in acest sens fiind lucrari precum"repararea unui acoperis la primarie sau dotarea unei gradinite comunale".

Cei mai multi bani, si anume116 milioane de euro vor fi alocati pentru axa prioritara 1, al carui obiectv principal este "imbunatatirea de structura si proces a managementului ciclului de politici publice". Totodata, la aceasta axa, Romania va contribui cu 20.555.469 de euro.

Banii vor fi utilizati pentru proiecte care vizeaza imbunatatirea procesului de luare a deciziei la nivel politico-administrativ, imbunatatirea sistemelor de raportare a performantei, dezvoltarea unei evaluai la nivel central si local si imbunatatirea eficacitatii organizationale.

Pentru axa prioritara 2, care vizeaza imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor publice pe o baza descentralizata, UE va aloca suma de 83.201.049 de euro, iar contributia nationala va fi de 14.628.538 de euro.

In ceea ce priveste utilizarea banilor, acestia vor fi cheltuiti pentru activitati de sprijinire a descentralizarii serviciilor din sectorul de sanatate, educatie preuniversitara si asistenta sociala si pentru proiecte care vor conduce la cresterea calitatii si eficientei serviciilor. Totodata este vizata si imbunatatirea activitatilor de comunicare intre autoritatile judetene, municipalitati/comune si cetateni si cea a serviciile publice locale.

Pentru axa prioritara 3, de asistenta tehnica pentru sprijinirea implementarii PO, UE va aloca fonduri structurale in valoare de 8.320.104 de euro, iar Romania va contribui cu 2.773.368 de euro.

Banii europeni pentru asistenta tehnica vor fi utilizati in procesul de implementarea al PO, inclusiv in pregtirea pentru urmtoarea perioada de programare, avand ca scop utilizarea eficienta si transparent a fondurilor structurale si a cofinantarii nationale.

Potrivit PO DCA, Romania va primi cei mai multi bani, si anume 41.850.990 de euro, in anul 2010, iar cei mai putini, 20.162.952 de euro, in 2007.

In ceea ce priveste cota de finantare, pentru administratia publica centrala contributia UE va fi de 85%, restul de 15% fiind finantare proprie.Cota de finantare pentru administratia publica locala va fi tot de 85%, un procent 13% fiind asigurat din bugetul MIRA, iar 2% contributie proprie.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri