Necesarul de investitii pentru sectorul energiei electrice este de 20,8 miliarde de euro pana in 2020, din care cea mai mare parte, de 10,5 miliarde de euro, in domeniile hidro si termoenergetic, se arata in strategia energetica publicate pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).
Potrivit strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2007-2020, aprobata prin Hotarare de Guvern in sedinta din 5 septembrie, necesarul total de investitii in acest sector este de 35 miliarde euro, cu patru miliarde euro mai mult decat prevedea proiectul final al strategiei.

Astfel, necesarul de investitii in subsectorul de energie electrica a crescut de la 17 miliarde de euro, cat prevedea proiectul, la 20,8 miliarde de euro, potrivit strategiei adoptate de Executiv si publicate joi, 13 septembrie, pe site-ul ministerului, citat de NewsIn.

Modificarile operate vizeaza domeniul hidroenergetic, unde pana in 2020 trebuie sa se investeasca o suma de 4,7 miliarde de euro, pentru retehnologizarea de centrale hidro cu o putere instalata de aproximativ 2.328 MW si pentru proiectele aflate in derulare pentru hidrocentrale cu o putere instalata de 759 MW. De asemenea, documenul mentioneaza proiectele noi, posibil de realizat in aceasta perioada, cu o putere de 209 MW, odata cu realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnita si a hidrocentralei de pe Tisa.

Domeniul termoenergetic are nevoie de investitii de 5,8 miliarde de euro, pentru promovarea proiectelor de la zero (greenfield), cu atragere de capital si investitori specializati in domeniul productiei de energie pe baza de carbune, gaze naturale, resurse hidro si cogenerare eficienta, precum si pentru valorificarea carbunelui cu eficienta ridicata in grupuri reabilitate si in grupuri noi, cu tehnologii performante, cu respectarea standardelor de mediu. Strategia mai arata ca sunt prognozate a se realiza in perioada 2008-2020 grupuri cu o putere instalata de circa 3.000 MW.

O alta modificare operata in strategia energetica priveste necesarul de investitii pentru modernizarea infrastructurii de transport al energiei si realizarea de noi linii, care este evaluat la 2 miliarde de euro, dublu fata de cat era prevazut in proiectul de act normativ.

De asemenea, documentul aprobat de Executiv prevede ca "societatile din sectorul energetic si operatorii de transport Transelectrica si Transgaz vor fi incurajate sa-si dezvolte activitati in strainatate in ceea ce priveste obtinerea de concesiuni si exploatari de resurse energetice primare in tari cu rezerve importante, realizarea sau achizitia de capacitati de producere a energiei electrice in tarile din regiune si participarea la proiecte internationale privind realizarea de capacitati de transport gaze naturale sau petrol".

Premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul economiei, Varujan Vosganian, au anuntat, dupa aprobarea strategiei energetice, ca acest document include infiintarea unei companii energetice nationale, care sa cuprinda producatori de energie si societatile de distributie ramase in proprietatea statului (Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud). Ministrul declara, la acea data, ca in circa 30 de zile, MEF va definitiva acest concept, prin stabilirea societatilor care vor fi cuprinse in noua companie.

Vosganian a afirmat ca noua companie ar putea fi listata la bursa la circa un an dupa infiintare si va avea actionariat majoritar privat dupa alti doi-trei ani de listari succesive, cand pe bursa va ajunge un pachet de maximum 55% de actiuni. Ministrul a explicat ca, in conditiile in care Fondul Proprietatea va detine 20% din actiuni, statului ii este suficient un pachet de 25-40% pentru posibilitarea detinerii unui anumit control privind deciziile strategice.

Potrivit ministrului, noua companie ar putea avea o capitalizare de cateva miliarde de euro si o capacitate investitionala uriasa, care ii va permite sa participe la proiecte internationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri